Comisia de la Veneţia: Modificările în Legea procuraturii afectează rolul CSP în procesul de desemnare a procurorului general şi a interimarului acestuia

Embed:

Modificările la Legea prvidin procuratura (atât cele operate în iulie, cât şi cele din septembrie) au afectat rolul SCP în procesul de selecție a Procurorului General, se arată în Concluziile Comisiei de la Veneţia, publicate luni, 9 decembrie. 

Potrivit documentului, în ceea ce privește PG interimar (modificările din iulie), decizia finală acum aparține Parlamentului, în cazul în care CSP nu reușește să propună un candidat într-un termen limitat. Cât priveşte desemnarea procurorului general pe mandat deplin, Comisie de la Veneţia consideră că modificările din septembrie, prin care a fost introdusă o procedură de preselecție de către o comisie specială a Ministerului Justiţiei, au schimbat în mod eficient rolul CSP în procesul de numire a Procurorului General. 

Comisia constată că standardele europene permit ca alte organe sa coopereze cu CSP şi să aibă un rol în alegerea Procurorului General, însă o parte substantială a deciziei trebuie să fie a CSP.

"În Republica Moldova Constituția nu reglementează în detalii organizarea și funcționarea CSP. Acest fapt înseamnă că Legea procuraturii poate lăsa spațiu altor organe, panele, comitete, etc. care să ajute activitatea CSP (…). Un organ implicat in procesul de selecție a candidaților pentru pozițiile de procurori poate fi constitutional dacă acesta nu uzurpează puterea decizională a CSP”, susţin experţii Comisiei de la Veneţia. 

La fel, Comisia subliniază că, noua componență a CSP este acceptabilă, conform standardelor europene. Iar intervenția legislatorului în timpul unei proceduri (referindu-se la sistarea procesului de selecție care era desfășurat de către CSP în septembrie) poate fi justificată dacă procedura este ineficientă, injustă care ar putea duce la excluderea unor candițati sau includerea altora, în baza unor temeiuri dubioase.

În acelaşi timp, Comisia de la Veneția reiterează faptul că politizarea excesivă ls nominalizarea Procurorului General trebuie evitate. Totuşi, implicarea unor experţi, cum ar fi comisia MJ, în preselecţia candidaţilor, nu aduce neapărat un element inacceptabil de politizare, susţin experţii de la Strasbourg. 

În concluzie, Comisia de la Veneţia punctează că este la discreția Curții Constituționale moldovenești să decidă în final dacă legea este sau nu constituțională.

 

 

 

loading...

Lasă un comentariu