Comisia de la Veneţia: Interzicerea simbolurilor comuniste încalcă drepturile omului

Embed:

Decizia Parlamentului de la Chişinău de a interzice simbolurile comuniste secera şi ciocanul, contravine Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului. Este opinia experţilor Comisiei de la Veneţia, anunţată astăzi.

Potrivit reprezentantului Moldovei la Comisia de la Veneţia, fostul viceministru al Justiţiei Nicolae Eşanu, Comisia de la Veneţia consideră că interzicerea simbolurilor comuniste pe teritoriul Moldovei contravine articolului 10 şi 11 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, care se referă la libertartea de exprimare.

De asemenea, Eşanu susţine că magistraţii Comisiei europeane pentru democraţie prin drept sunt de părere că legea ar trebui să fie recunoscută drept neconstituţională şi abrogată, pentru a evita o nouă condamnare a Moldovei de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Astfel, potrivit rectificărilor la Legea privind partidele politice, adoptate recent de către Parlament, "se interzice partidelor politice să utilizeze simbolurile regimului totalitar comunist (secera şi ciocanul, n.n), precum şi propaganda ideologiilor totalitare". Încălcarea respectivei prevederi se pedepseşte cu amenzi de la 100 până la 150 de unităţi convenţionale, pentru persoanele fizice şi de la 300 la 500 de unităţi convenţionale, pentru persoanele juridice.

Publika.md aminteşte că legea, adoptată anul trecut de Parlament, a fost contestată de deputaţii comunişti la Curtea Constituţională. Ulterior, instanţa a expediat un demers Comisiei de la Veneţia, prin care a cerut avizarea proiectului. Deputaţii care au susţinut acest proiect afirmă că o eventuală decizie a Comisiei poartă doar un caracter consultativ.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu