Comisia de la Veneţia: Cei patru membri noi ai CSM de la Chişinău au fost aleşi într-un mod controversat

Embed:

Comisia de la Veneţia a constatat că cei patru membri noi ai Consiliului Superior al Magistraturii de la Chişinău au fost aleşi într-un mod controversat şi fără consens. Analiza a fost publicată pe site-ul instituţiei după ce, săptămâna trecută, deputații PSRM și PDM au votat numirea în funcțiile de membri ai CSM a patru profesori de drept. Nici preşedintele Comisiei juridice a Parlamentului, Vasile Bolea, nici ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, nu au răspuns la telefon pentru a comenta concluziile Comisiei de la Veneţia.

În raportul său, experţii Comisiei de la Veneţia își exprimă îngrijorarea serioasă referitor la maniera în care au fost aleşi patru membri noi ai CSM, ceea ce, în opinia lor, va ştirbi încrederea populaţiei în CSM. Mai mult, potrivit instituţiei, acești patru membri au fost aleși într-un mod controversat, fără consens și pentru un mandat complet de patru ani, ceea ce împiedică impactul pozitiv pe care ar fi trebuit să aducă modificările legislative operate anul trecut.

În aceste condiţii, Comisia de la Veneția îndeamnă autoritățile de la Chişinău să suspende implementarea amendamentelor din decembrie 2019 și ianuarie 2020 și nominalizarea celor patru membri pînă la finalizarea reformei constituționale.

În acelaşi timp, în raportul să menţionează că experţii Comisiei de la Veneţia evaluează "în general pozitiv" modificările în Constituţie privind Consiliul Superior al Magistraturii.

În data de 17 martie, deputaţii au numit, cu scandal, noi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Este vorba de patru profesori de drept titulari: Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț şi Ion Crețu. Proiectul de hotărâre a fost susţinut de deputaţii PSRM şi PDM şi a fost respins de opoziţie, care a acuzat noua majoritate parlamentară de târg politic.

Un alt motiv care i-a indignat pe parlamentarii din opoziţie este faptul că cei patru candidaţi nu au fost prezenţi în plenul Parlamentului, aşa cum se întâmplă de obicei. În data de 20 decembrie 2019, Parlamentul a votat reforma CSM, care prevede majorarea numărului de membri ai Consiliului de la 12 la 15 membri.

loading...

Lasă un comentariu