Comisia de la Veneţia a salutat modificarea Legii cu privire la CSM

Deşi a calificat drept regretabil faptul că Parlamentul nu a aşteptat avizul Comisiei înainte de a adopta în lectură finală amendamentele la Legea cu privire la CSM, Comisia de la Veneţia a salutat modificările constituţionale, operate de deputaţii moldoveni. 

În concluziile Comisiei, publicate, miercuri, 22 ianuarie, se arată că propunerea de a spori numărul membrilor CSM de la doisprezece la cincisprezece poate avea efecte pozitive în aspectul evaluării, managementului, disciplinei și responsabilității judecătorilor.

Comisia mai subliniază că alegerea membrilor care nu sunt judecători de către Parlament cu votul „majorității deputaților aleşi" este o măsură binevenită, întrucât asigură suportul unui număr mai mare de deputaţi, inclusiv din partea opoziţiei. Totodată, autorităţile ar trebui să ia în consideraţie şi alte soluţii, spre exemplu, investirea unei autorităţi externe, nesubordonate guvernului (Barou sau colegiu), cu posibilitatea de a propune candidaturi sau instituirea unei comisii independente, apolitice, însărcinată cu acest rol. 

 

 

 

 

 

 

loading...

Lasă un comentariu