Comisia de la Veneţia a făcut public raportul privind schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova

Embed:

Comisia de la Veneţia a făcut public raportul pe marginea proiectului privind schimbarea sistemului electoral din Moldova. Printre recomandările care se regăsesc în document se numără perfecţionarea procedurii de creare a circumscripţiilor electorale în stânga Nistrului şi în Găgăuzia.

Un alt subiect vizează reprezentarea diasporei în Parlament, dar şi asigurarea egalităţii de gen în Legislativ. 

Potrivit raportului Comisiei de la Veneţia, experţii recomandă ţării noastre să stipuleze mai detaliat procedura pentru procesul de vot în regiunea transnistreană.

În special, este vorba despre deschiderea secţiilor de votare, colectarea semnăturilor şi desfăşurarea campaniei electorale.

De asemenea, raportul conţine recomandări în ceea ce ţine crearea de circumscripţiilor pentru autonomia găgăuză, dar şi pentru diasporă.

Experţii de la Veneţia vorbesc şi despre asigurarea raportului de gen în Parlamentul ţării noastre. Astfel, se recomandă încurajarea partidelor politice să asigure o reprezentare echilibrată între femei și bărbați în rândul candidaților în circumscripții electorale sau să asigure ca un număr reprezentativ de femei să fie plasat în poziții câștigătoare pe listele de partid.

În acelaşi timp, experţii vorbesc despre faptul că sistemul electoral poate fi schimbat doar în cadrul unui consens larg şi în lipsa polarizării în societate.

La rândul său, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a scris pe blogul său despre aceasta parte a raportului pe care le-a numit drept recomandări cu doză subiectivă. Potrivit lui, societate noastră este divizată pe marginea mai multor subiecte, inclusiv şi în ceea ce priveşte politica externă.

"Mă întreb, care ar fi fost avizul Comisiei de la Veneţia în acele condiţii? Era să nu recomande semnarea Acordului de Asociere, deoarece este polarizare şi nu exista susţinere totală din partea cetăţenilor sau a societăţii?" - a scris Candu.

El a mai declarat că oamenii îşi doresc schimbarea clasei politice, iar modificarea sistemului electoral este un prim pas în acest sens.

Şeful Legislativului a mai spus că toate recomandările tehnico-juridice vor fi luate în considerare.

Cele mai recente sondaje de opinia publică arată că majoritatea cetăţenilor susţin modificarea sistemului electoral.

De asemenea, zeci de ONG-uri şi partide extraparlamentare au semnat declaraţii în susţinerea acestei idei.

Citeşte AICI avizul Comisiei de la Veneţia

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu