Comisarul UE pentru Comerţ: Cooperarea între Moldova şi Uniunea Europeană va deveni şi mai puternică

Embed:

Cooperarea între Moldova şi Uniunea Europeană este puternică şi va deveni şi mai puternică. Iar beneficiile acordului DCFTA sunt demonstrate de statistici. Sunt declaraţiile făcute de Comisarul UE pentru Comerț, Cecilia Malmstrom, care se află într-o vizită de lucru la Chişinău. 

În cadrul unei conferinţe de presă alături de premierul Pavel Filip, Cecilia Malmstrom a declarat că relaţiile dintre ţara noastră şi UE sunt puternice, iar autorităţile de la Chişinău trebuie să continue reformele şi să adapteze legislaţia la standardele europene pentru a putea beneficia din plin de acordul DCFTA. 

"Relaţiile cu UE sunt puternice, iar relaţiile comerciale sunt şi mai puternice. UE este principalul partener comercial pentru Moldova. [...]Sunt multe avantaje care deja se observă. Am discutat şi despre cum pot fi aprofundate aceste posibilităţi. Este nevoie de implementarea legilor şi reformelor în Moldova. Am discutat despre reformele din siguranţa alimentelor pentru ca exportatorii de ouă şi carne să aibă acces pe piaţa europeană. [...] Voi lansa un eveniment a unui nou proiect UE care are scopul de a comunica mai bine cu comunităţile de afaceri", a declarat Comisarul UE pentru Comerţ, Cecilia Malmstrom. 

La rândul său, premierul Pavel Filip a declarat că vizita comisarului UE dă startul unor noi iniţiative şi programe care vor facilita comerţul cu UE şi dezvoltarea în continuare a mediului de afaceri şi a climatului investiţional în Moldova.

"Am discutat o serie de realizări comune, în particular în procesul de implementare a zonei de liber schimb complex. Datele statistice sunt destul de optimiste. Exporturile din Republica Moldova pe piaţa UE au atins cota de 64%, în acelaşi timp importurile constitutie 50%. Notăm creşterea continuă a numărului de companii implicate în comerţul cu UE şi diversificarea tipurilor de produse exportate.

Această creştere, dar şi interesul prioritar de asusţine agricultorii din ţară, a determinat cererea noastră adresată UE de majorare a cotelor la produsele precum prunele, strugurii de masă şi cireşe, dar şi modificarea condiţiilor de export pentru grâu, orz, porumb şi zahăr. Au fost abordate şi problemele care trebuie soluţionate pentru a asigura avansarea integrării Republicii Moldova pe piaţa UE şi aici vorbim despre posibilitatea de a exporta produse de origine animală. În acest sens şi noi avem de făcut foarte multe", a declarat premierul Pavel Filip. 

PUBLIKA.MD aminteşte că statisticile arată că Uniunea Europeană este principalul partener comercial al Republicii Moldova.

În opt luni ale acestui an, antreprenorii moldoveni au livrat în UE mărfuri și produse în valoare de aproape un miliard de lei sau peste 64 la sută din totalul exporturilor.

În această toamnă se împlinesc trei ani de când este implementat Acordul de liber schimb cu blocul comunitar.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu