Comisarul european pentru Politici Regionale, Corina Creţu: Paşii făcuţi de Moldova pe drumul spre reformă a ţării sunt recunoscuţi la Bruxelles

Embed:

Paşii pe care i-a făcut Republica Moldova pe drumul spre reformă şi modernizarea ţării sunt recunoscuţi la Bruxelles. Iar UE va fi întotdeauna alături pentru a ajuta la implementarea robustă a reformelor în sectoare cheie cum ar fi dezvoltarea economică, crearea locurilor de muncă, îmbunătăţirea mediului de afaceri, domeniul energiei, dar şi justiţia şi crearea unui stat de drept. Este declaraţia făcută de Comisarul European pentru Politici Regionale, Corina Creţu, aflată în prima vizită oficială la Chişinău. 

"Aş dori să spun că drumul spre reformă şi modernizare al Republicii Moldova, paşii pe care i-aţi făcut sunt recunoscuţi la Bruxelles. Suntem aici să ajutăm şi să lucrăm împreună pentru ca să ne concentrăm asupra implementării robuste a reformelor în sectoarele cheie cum ar fi dezvoltarea economică, crearea locurilor de muncă, îmbunătăţirea mediului de afaceri, domeniul energiei, dar şi justiţia şi crearea unui stat de drept. Aceste lucruri au fost deja înscrise în concluziile celui mai recent Consiliu de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, care a avut loc la începutul acestei luni la Bruxelles.

Noi, UE, dorim să rămânem un partener puternic pentru dezvoltarea ţării, inclusiv în ceea ce priveşte dezvoltarea regională, portofoliul despre care aţi vorbit şi care intră în responsabilitatea mea directă", a declarat comisarul european, Corina Creţu. 

Potrivit Corinei Creţu, politica de investiţii promovată de UE va contribui semnificativ la combaterea sărăciei şi la reducerea discrepanţelor economice-sociale din diferite regiuni ale Republicii Moldova. 

"Mă ocup de această politică de investiţii care are o valoare adăugată reală pentru toţi cetăţenii în viaţa de zi cu zi, contribuind semnificativ la combaterea sărăciei şi reducerea disparităţilor economice-sociale din diferite regiuni.

Am discutat despre acest decalaj de dezvoltare între Chişinău şi celelalte regiuni ale ţării. Ştim că jumătate din PIB-ul Moldovei, jumătate din populaţia activă a ţării se concentrează şi provine din Chişinău. În experienţa noastră arată că o politică regională eficientă poate contribui la reducerea acestor disparităţi şi la promovarea unei dezvoltări echilibrate în întreaga ţară.

Politica regională poate contribui la crearea acelor condiţii şi oportunităţi în ceea ce priveşte locurile de muncă pentru toţi cetăţenii din Republica Moldova, indiferent de locul unde aceştia trăiesc", a spus Corina Creţu. 

Comisarul european pentru Politici Regionale a felicitat ţara noastră pentru implicarea activă în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării. 

"Aş vrea să felicit Republica Moldova pentru că este implicată şi participă activ ca partener legal alături de alte 13 state în cadrul Strategiei UE pentru regiunea Dunării. Acest lucru oferă Republicii Moldova posibilitatea de a coopera cu 9 state membre ale UE (România, Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Germania ca stat federal, Slovacia, Slovenia şi Ungaria) şi 4 state ne-membre (Bosnia Herţegovina, Muntenegru, Serbia şi Ucraina) pe subiectele de interes comun, dintre care unele sunt relevante şi în acordul de asociere cum ar fi sectorul apei şi al politicii privind ocuparea forţei de muncă.

Sunt foarte mulţumită, în special pentru faptul că Republica Moldova este unul dintre coordonatorii axei prioritare din cadrul Strategiei Dunării privind capitalul uman şi competenţele umane alături de Austria, având în vedere cât de importantă este creşterea gradului de ocupare a forţei de muncă, mai ales pentru regiuni. Principiul acestei strategii este că acţiunile întreprinse în cadrul acesteia pot fi finanţate de instrumentele existente cum ar fi programele transfrontaliere. Noi sprijinim un program transnaţional al Dunării care include aceleaşi ţări şi care pot co-finanţa la rândul lor proiecte din zone. Vreau să felicit Republica Moldova pentru eforturile depuse pentru a se alătura acestui program. Rezultatele nu s-au lăsat mult timp aşteptate", a spus comisarul european, Corina Creţu. 

"Republica Moldova participă şi la un important program transfrontalier cu România, cu un sprijin finnaciar din partea UE de peste 80 de milioane de euro şi co-finanţat din contul de finanţare regională şi instrumentul european de vecinătate. Este vorba de regiunile Cahul şi Ungheni pentru care UE acompaniază autorităţile locale pentru a realiza o strategie de dezvoltare pe termen lung. Este important ca tineretul să rămână în ţară şi să aibă un viitor bun în Republica Moldova.

Avem mai multe proiecte de interes comun de ambele părţi ale frontierei cum ar fi educaţia, cercetarea, patrimoniul cultural, accesibilitatea, dar şi securitatea cetăţenilor, mai ales în domeniul cibernetic. Sprijinul pe care UE intenţionează să-l pună la dispoziţie pentru implementarea acestor proiecte pilot cred că va avea contribuţie importantă la implementarea politicii de dezvoltare regională în Republica Moldova.

Mă bucur că Republica Moldova a devenit prima ţară din cadrul Parteneriatului Estic care face parte din programul UE pentru competitivitatea întreprinderilor mici şi mijlocii. Este vorba de programul COSME. Este prima ţară asociată cu Programul 2020 în domeniul inovaţii. Estimăm că aceste proiecte au creat şi vor crea peste 20 de mii de locuri de muncă în Republica Moldova", a mai declarat comisarul european pentru Politici Externe, Corina Creţu. 

PUBLIKA.MD amiteşte că aceasta este prima vizită oficială în ţara noastră a comisarului european pentru Politici Regionale, Corina Creţu. 

Mâine, comisarul european împreună cu premierul Pavel Filip vor susține o lecție publică pentru studenţii Academiei de Studii Economice, iar sâmbătă vor participa la deschiderea Orăşelului European, la Ungheni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu