Comisarul european pentru Extindere apreciază progresele semnificative înregistrate de Moldova

Embed:

Comisarul european pentru Extindere, Johannes Hahn, apreciază progresele semnificative înregistrate de țara noastră, în special stabilizarea situației politice. Oficialul de la Bruxelles și-a exprimat speranța că suportul din partea Uniunii Europene va ajuta la evitarea unor eventuale alegeri parlamentare anticipate. Demnitarul european a făcut declarația la Guvern, unde s-a întâlnit cu premierul Pavel Filip.

Johannes Hahn s-a declarat mulțumit că țara noastră a avansat în discuțiile cu FMI și că în octombrie vom semna un nou acord de finanțare. Acest lucru înseamnă că de la Bruxelles vor veni și mai mulți bani. Oficialul a apreciat și creșterea exporturilor în țările Uniunii Europene, datorită Acodului de liber schimb. Comisarul a remarcat și faptul că Guvernul nu doar a elaborat o foaie de parcurs privind agenda de reforme prioritare, dar a reușit și să o implementeze.

"Cea mai mare realizare este stabilizarea țării, iar angajamentul pentru foaia de parcurs este o realizare uriașă. Acum, este necesară implementarea foii de parcurs. Pe de altă parte, consider că țara a făcut realizări importante în privința valorificării oportunităților oferite de Acordul de liber schimb cu UE", a declarat comisarul european.

"Atunci când Republica Moldova a nimerit într-o criză de imagine, și această foaie de parcurs ne-a oferit posibilitatea să ne recredibilizăm în fața partenerilor noștri din Uniunea Europeană. Guvernul se va ține departe de electorală, de alegeri. Dar campania noastră electorală va reprezenta programul cu Fondul Monetar Internațional", a menţionat premierul Pavel Filip.

Referindu-se la alegerile prezidențiale din 30 octombrie, Johannes Hahn a declarat că acestea sunt esențiale pentru recâștigarea încrederii cetățenilor. El a îndemnat tinerii să iasă la vot pentru a-și decide singuri viitorul. Oficialul european a făcut un apel către toți candidații, partidele politice și presă să evite campaniile de defăimare care nu ar fac bine Moldovei.

"Trebuie să țineți minte că mai există și a doua zi după alegeri. De obicei, aceasta ar trebui să fie începutul unei cooperări între toți partenerii, însă dacă au fost comise atacuri la persoană, uneori chiar sub centură, acest lucru este contraproductiv pentru cooperarea în viitor. Vă vom ajuta să evitați alegerile anticipate", a precizat Johannes Hahn.

În cadrul vizitei la Chișinău, Comisarul European a avut o întrevedere și cu președintele Parlamentului, Andrian Candu. Johannes Hahn a menționat că Uniunea Europeană susține eforturile Republicii Moldova pentru integrare europeană și încurajează continuarea reformelor. La rândul său, Andrian Candu a anunțat că Parlamentul și Guvernul vor desfăşura o ședință de lucru comună la începutul lunii octombrie, pentru a evalua gradul de implementare a pachetelor de legi adoptate de Parlament.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu