Comisarul european pentru Comerţ vine astăzi la Chişinău. Oficialul se va întâlni cu reprezentanţii conducerii de vârf a ţării

Embed:

Comisarul european pentru Comerţ, Karel de Gucht, vine astăzi la Chişinău. Vizita acestuia este prilejuită de lansarea negocierilor pe marginea Acordului de Comerţ Liber între Moldova şi UE. Oficialul european se va întâlni cu reprezentanţii conducerii de vârf a ţării, dar şi cu membrii Guvernului.

Potrivit serviciului de presă al Delegaţiei Comisiei Europene la Chişinău, Karel de Gucht va avea o întrevedere cu prim-ministrul Vlad Filat. Comisarul european pentru Comerţ se va întâlni şi cu preşedintele interimar Marian Lupu.

În prezent, Moldova beneficiază de regimul de comerţ preferenţial cu ţările din UE. Astfel, ţara noastră nu achită taxele vamale pentru exportul unor mărfuri moldoveneşti, printre care sunt şi vinurile. Potrivit Biroului Naţional de Statistică, anul trecut, volumul schimburilor comerciale dintre Moldova şi ţările UE a constituit aproape 3,5 miliarde de dolari. Volumul mărfurilor exportate a fost de un miliard 87 de milioane de dolari, în timp ce importurile din UE au depăşit cifra de două miliarde 250 de milioane de dolari.

Principalele categorii de mărfuri exportate în Uniunea Europeană sunt produsele alimentare, băuturile şi produsele din tutun, uleiurile, grăsimile şi produsele textile. Dacă vorbim despre produsele importate din ţările europene prevalează maşinile şi aparatele, mărfurile industriale, combustibilul, lubrifianţii şi produsele chimice.

Prima rundă de negocieri privind acordul de comerţ liber este programat pentru a treia decadă a lunii martie. În cazul semnării documentului, schimbul de mărfuri între Moldova şi Uniunea Europeană va fi simplificat la maximum.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu