#Colectiv. La Bucureşti va avea loc Marşul Chitarelor în memoria victimelor incendiului

Embed:

S-au împlinit trei ani de când România îşi plânge victimele incendiului din clubul Colectiv, soldat cu 65 de morți și aproape 190 de răniți. A fost oficiată o slujbă religioasă, iar preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori la fosta fabrică "Pionerul", unde se afla clubul morţii.

Mai mulţi oameni sunt aşteptaţi în această seară în Piaţa Unirii pentru a porni în Marşul Chitarelor. Participanţii vor pleca spre clubul Colectiv, unde vor aprinde lumânări și vor depune flori în memoria tinerilor care au pierit în urma incendiului.

La trei ani de la tragedie, supravieţuitorii spun că nu pot uita drama care le-a marcat viaţa:

"30 octombrie de trei ani încoace înseamnă o zi neagră. Să vezi pe cineva care arde parcă arzi şi tu lângă el, deşi se ştie că am ars şi eu."

"Când a venit flacăra aia mare am leşinat şi m-am trezit mai în faţă, mai spre uşă. Aveam şi două băuturi în mână, pe care m-am gândit să le torn pe cap, pentru că vroiam ca părinţii mei să mă recunoască la morgă."

Momente de groază au trăit şi forţele de ordine, mobilizate să ajute tinerii din clubul morţii.

"A vedea două şiruri de cadavre, 26 în acea seară, într-adevăr, a fost de impact", a spus Daniel Eftene, inspector principal.

"Foarte multă durere într-un singur loc. Am făcut parte din echipa de identificare şi în toată experienţa mea nu am întâlnit niciodată un eveniment de o asemenea anvergură", a spus Adrian Tiulescu, comisar. 

Victimele incendiului de la Colectiv au fost comemorate astăzi şi la Chişinău de un grup de tineri. Aceştia au venit cu flori şi lumânări în fața Ambasadei României şi au ţinut un moment de reculegere.

"30 octombrie pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului este o zi tragică. Tragedia de la clubul Colectiv, când au plecat în nefiinţă foarte mulţi tineri, foarte mulţi oameni nevinovaţi."

"Suntem aici pentru a ţine un minut de reculegere, pentru a ne aminte de victimile care au fost din cauza unui sistem putred."

Chiar şi după trei ani, tragedia nu a fost o lecţie. 3200 de localuri din România nu îndeplinesc, în prezent, cerinţele pentru autorizare.

Unele dintre ele au mesaje afişate la intrare, care-i anunţă pe clienţi că nu deţin aviz de la pompieri.

În plus, deşi au fost iniţiate două dosare penale pe acest caz încă în 2015, nici până astăzi nu a fost pronunţată vreo sentinţă în privinţa celor care s-ar face vinovaţi de moartea unui număr atât de mare de oameni.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu