COLECŢIONARI din Moldova: Cum arătau banii lui Ştefan cel Mare şi cum să cumperi ieftin o comoară

Embed:

Să adune vestigii valoroase e pasiunea zecilor de colecţionari de la noi. Unii adună timbre, insigne, icoane, alţii unelte de muncă, covoare sau veselă. Pe toţi însă, îi uneşte aceeași pasiune de a căuta, de a obţine obiectul pe care şi-l doresc cu tot dinadinsul. Nu se îndoiesc de valoarea lor istorică, de aceea le păstrează şi le îngrijesc ca nişte adevăraţi curatori de muzeu.  

Galeria-magazin în care l-am găsit pe colecţionarul Victor Tocmacov e plină de obiecte vechi, cu valoare de unicat, care te duce în trecut de îndată ce-i păşeşti pragul.

Marea pasiune a sa sunt însă monedele vechi. Bărbatul deţine una dintre cele mai valoroase colecții.

"Dacia. E vorba de secolul I, era noastră. Are aproape două mii de ani această monedă", a spus colecţionarul Victor Tocmacov.

Colecţionarul ne-a arătat monede de pe timpul domniei lui Petru Mușat, Ștefan al II-lea, Petru al II-lea. Însă, susţine că pe timpul lui Ştefan cel Mare a fost pusă în circulaţie cea mai solidă monedă.

"Iată monedele lui. Nu sunt de format mare, dar sunt din argint curat. Aceasta era o monedă solidă, foarte bună", a spus colecţionarul. 

Iar slăbiciunea Emei Aizin sunt colecţiile sale de porţelan. Vaze, farfurii, servicii de ceai şi cafea, sculpturi sau figurine de o frumuseţe rară.

"Îl ţii în mână şi simţi căldura obiectului din porţelan. Lucrul făcut manual îl simţi chiar cu degetele", a spus colecţionarul Ema Aizin. 

Unele obiecte le-a moștenit de la părinţi, bunici şi străbunici. Majoritatea din cele peste 700 de piese însă, le-a adunat timp de 40 de ani.

"Iată, această ceşcuţă cu farfurioară e din anul 1730. Vă daţi seama câţi ani are această ceaşcă? S-a păstrat tocmai din secolul XVIII-lea până în zilele noastre în stare perfectă. Acesta este porţelan vienez. Acesta este un obiect din porțelan produs de fabrica din Leningrad. Iar, aceste două vaze sunt olandeze", a spus colecţionara. 

Partea cea mai valoroasă a colecţiei Emei Aizin este peste hotare, la fiica sa, stabilită în Europa. De aceea, multe dintre piese ni le-a prezentat în fotografii. Colecţionara spune că majoritatea le-a cumpărat pe bani foarte puţini din pieţele din oraşele europene.

În ţara noastră sunt peste 100 de colecţionari înregistraţi oficial şi tot cam atâţia neînregistraţi, dar care poartă în suflet pasiunea de a aduna vestigii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu