CODUL GALBEN DE RUJEOLĂ, se menţine. De la începutul lunii s-a înregistrat o uşoară creştere a cazurilor de îmbolnăvire

Embed:

Codul galben de rujeolă institut de Ministerul Sănătăţii, acum o lună, se menţine. De la începutul lunii noiembrie s-a înregistrat o uşoară creştere a cazurilor de îmbolnăvire cu această maladie, toate fiind înregistrate în raionul Soroca. Optimiste sunt statisticile privind numărul vaccinărilor, care a crescut într-o lună, cu 50% în rândul persoanelor neimunizate. Datele au fost prezentate la Comisia protecție socială, sănătate și familie a parlamentului. 

Potrivit raportului prezentat de ministerul sănătăţii, în prezent, practic în fiecare raion este înregistrat cel puţin un caz de îmbolnăvire cu rujeolă. Rata de imunizare în ţară este de 87 la sută.

"Este îngrijorător faptul că partea estică a ţării practic avem acoperire mult mai jos de 80 de procente. Ceea ce este un risc persistent pentru contractarea a mai multor maladii imuno dirijabile", a zis Aliona Serbulenco, secretar de stat Ministerul Sănătăţii.

Totodată, potrivit ministerului educaţiei, în prezent, 10 copii din Găgăuzia nu merg la şcoală, pentru că părinţii nu vor sa îi vaccineze.

"Urmează acum să ne documentăm în mod separat să vedem împreună cu alţi colegi din teritoriu, cum putem să influenţăm deciziile acestor familii ca copii să meargă la şcoală. Vor recupera programul şcolar. Este important să putem să folosim această pârghie nu administrativă dar de comunicare şi de accept a părinţilor", a menționat Crudu Valentin, şef Direcţiei învățământ preuniversitar Ministerului Educaţiei.

Deputaţii susţin că ar fi nevoie de o comunicare mai eficientă dintre medicii de familie şi pacienţii care refuză vaccinul.

"Aici este problema în profesionalismul medicului şi cooperarea medicului cu părintele. Pentru a depista că este o contraindicație de a nu fi vaccinaţi. În rest vaccinul este obligatoriu. Milioane de oameni au fost salvaţi", a menționat Octovian Grama, deputat.

De la începutul anului au fost înregistrate 326 de cazuri de rujeolă, dintre care peste 200 de cazuri au fost confirmate doar în luna august. În 80 la sută din situaţii în care oamenii s-au îmbolnăvit de rujeolă, aceştia nu au fost vaccinaţi.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu