Codreanu cere demisia CEC. Fostul primar susține că instituția a fost politizată

Embed:

Fostul primar interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, solicită demisia conducerii Comisie Electorale Centrale şi a Consiliului Electoral de Circumscripţie Chişinău. El s-a referit, în cadrul unei conferinţe de presă, la decizia de vineri a Curţii Supreme de Justiţie, care a menţinut hotărârea CEC de a nu-l înscrie pe în cursa electorală pentru şefia Capitalei, despre care spune că e eminamente una politică.

"Acordurile politice semnate între reprezentanţii alianţei dar şi programele de guvernare ale unor candidaţi ne arată clar că primăria a fost cedată, jocurile deja s-au făcut, împărţeala a avut loc", a spus fostul primar interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu.

Mai mult, Codreanu acuză cele două instituții electorale că ar închide ochii la abuzurile pe care le comit candidații Puterii.

''CEC-ul face politică. Şi Andrei Năstase şi Ion Ceban folosesc resurse administrative. Şi din păcate ei nu sunt descalificaţi de către CEC-ul politizat. Solicit demisia CEC care este reprezentantul blocului ACUM şi demisia conducereii CECE-ului care este reprezentantul PSRM-ului'', a adăugat Codreanu.

Andrei Năstase şi Ion Cebanu nu au răspuns la telefon pentru a comenta acuzaţiile aduse de Ruslan Codreanu. La rândul lor, reprezentanţii Consililului Electoral de Circumscripţie Chişinău, ne-au spus că sunt într-o şedinţă de lucru, şi ne-au îndemnat să revenim mai târziu.

Ulterior însă, aceștia nu au mai răspuns la telefon. De cealaltă parte, secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, care este fostul consilier al şefului statului Igor Dodon, a catalogat acuzaţiile aduse de Ruslan Codreanu drept simple însinuări.

"Subliniem că Comisia Electorală Centrală este un organ independent şi apolitic. Domnul Codreanu este o persoană politică. Declaraţiile lui nu le apreciem decât nişte declaraţii politice", a declarat secretarul Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi.

La scurt timp, CEC a emis un comunicat de presă, în care face mai multe precizări la acest subiect. Conducerea instituţiei a menţionat că declaraţiile lui Ruslan Codreanu sunt nefondate și cu subtext politic. Totodată, se precizează că deciziile în cazul fostului primar interimar au fost luate de instanţa de judecată şi nu de CEC. În acelaşi timp, reprezentanţii organizaţiei nonguvernamentale Promo-Lex, instituţie specializată inclusiv în monitorizarea procesului electoral , sunt de părerea că decizia Comisiei Electorale Centrale trezeşte mai ulte semne de întrebare.

"Nu am reuşit să văd hotărârea motivată a Curţii Supreme de Justiţie, dar indiferent de, din punctul nostru de vedere, că decizie respectivă este discutabilă", a spus directorul de programe "Promo-LEX, Pavel Postică.

Candidatura lui Ruslan Codreanu nu a fost acceptată de Consiliul Electoral de Circumscripție Chişinău după ce aproape 800 de semnături prezentate nu au fost validate. Această hotărâre a fost susţinută de Comisia Electorală Centrală şi Judecătoria Chişinău cu sediul Rîşcani. Ulterior, magistraţii Curţii de Apel au constatat că semnăturile sunt valide și iau dat câștig de cauză, ceea ce i-a permis să se înscrie în cursă. Decizia, însă, a fost atacată la CSJ de către autoritatea electorală. Ruslan Codreanu vroia să candideze independent.

Lasă un comentariu