Cod Portocaliu în ţară! Mesajul Parlamentului către femeile supuse violenţei

Embed:

Ziua internaţională pentru combaterea violenţei împotriva femeilor este marcată astăzi în întreaga lume.

Deputaţii s-au solidarizat cu victimele violenţei. În cadrul şedinţei plenare, pe mesele lor era afişat mesajul "Uniţi împotriva violenţei". 

Platforma comună de dialog a femeilor deputate, structură creată în 2015 cu susținerea PNUD și a Guvernului Suediei, a venit cu un apel la acțiuni împotriva violenței față de femei și fete: „În calitatea noastră de deputate, alături de bărbații deputați din Parlamentul Republicii Moldova, vom promova  standarde clar definite în domeniul prevenirii și combaterii fenomenului violenței, ținând cont inclusiv de jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului. Vom spori aplicarea instrumentelor de control parlamentar în scopul monitorizării constante a implementării legislației adoptate în domeniul prevenirii violenței domestice și asigurării unui grad înalt de securitate a victimelor violenței”.

Totodată, angajații din cadrul  Secretariatului Parlamentului, 2/3 dintre care sunt femei, s-au alăturat campaniei și se vor antrena într-o serie de acțiuni de solidarizare cu victimele violenței.

În seara zilei de 25 noiembrie, clădirea Parlamentului va fi iluminată în oranj, culoarea campaniei, care simbolizează speranță și un viitor fără violență pentru toate fetele și femeile.

În Republica Moldova, 7 din 10 femei din spațiul rural și 6 din 10 femei din mediul urban au suferit pe parcursul vieții de cel puțin un tip de violență din partea soțului sau a partenerului. Circa 12% din femeile din RM au fost supuse tuturor formelor de violență – fizică, sexuală, psihologică, economică și spirituală. În anul 2015, 36 de femei au fost ucise, și peste 80 grav rănite în urma violenței.

În pofida cifrelor alarmante, fenomenul violenței pare a fi încă unul tolerat în Republica Moldova. Astfel, circa 41% din bărbați și 19,1% femei sunt de acord, total sau parțial, cu faptul că uneori femeile merită să fie bătute, iar 27,7% dintre bărbați și 17,5% dintre femei consideră că femeia trebuie să tolereze violența pentru a-și păstra familia.

Pentru Republica Moldova, este imperativă semnarea și ratificarea Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul). Acesta este tratatul internaţional cel mai cuprinzător, care recunoaște fenomenul violenţei împotriva femeilor drept o violare a drepturilor omului şi o formă de discriminare.

Ziua combaterii violenţei împotriva femeilor este marcată din 1981.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu