COD PORTOCALIU DE NINSORI ÎN APRILIE! TRANSPORTUL PUBLIC ÎN CHIȘINĂU A FOST RELUAT.

Embed:

UPDATE 17:30: Toate străzile principale din Chișinău, unde circulă transportul public, au fost deblocate. 

- Pe străzi au ieşit 3 rute de troleibuz: nr. 22, nr. 24 şi nr. 5, însă acestea circulă conform unor itinerarii modificate şi mai scurte. Ruta nr. 5: Calea Ieşilor (Parcul „Alunelul”) – Gara Feroviară; Ruta nr. 24: bd. Mircea cel Bătrân – bd. Renaşterii Naţionale („Circul”); Ruta nr. 22: Calea Ieşilor (Restaurantul „Butoiaş”) – bd. Constantin Negruzzi (Gara Feroviară).
- Mai multe rute de autobuz circulă: ruta nr. 5, ruta nr. 23, ruta nr. 26, ruta nr. 19 şi ruta nr. 122.
- Până la această oră, peste 270 de blocuri de locuinţă au fost reconectate la reţeaua centralizată de încălzire. Responsabilii din cadrul SA „Termoelectrica” se află în teritoriu, pentru a acorda suport gestionarilor fondului locativ la reconectarea blocurilor de locuinţă.

În urma ninsorilor, 679 de localităţi din centrul şi sudul ţării au rămas parţial sau în totalitate fără curent. Până la această oră, 130 de sate au fost reconectate la energia electrică.

Din cauza situației extreme, autoritățile au suplimentat numărul autospecialelor cu încă 100. Pentru curățarea străzilor au fost antrenate în total peste 300 de utilaje.  

Ţara este sub cod portocaliu de ninsori, drumurile sunt blocate, Capitala este complet paralizată, copacii trosnesc şi cedează sub greutatea zăpezii, sute sau chiar mii de maşini sunt avariate.

La ora 11, potrivit primăriei Capitalei, în Chișinău au căzut peste 3000 de copaci, iar numărul acestora crește în permanență. De asemenea, au fost rupţi peste 1000 de copaci de pe teritoriul instituţiilor de învăţământ.

La ora actuală la nivelul oraşului sunt mai multe străzi blocate. De asemenea, este blocat accesul către mai multe curţi de blocuri de locuinţă şi unele localităţi suburbane.  Transportul public nu circulă, cu excepţia a 5 unităţi de transport de pe ruta de autobuz nr. 23, dar şi ruta de autobuz nr. 122.   Serviciile municipale nu au evaluat încă situaţia din parcuri, pădurile-parc şi zonele verzi ale oraşului.   

La Guvern s-a desfăşurat şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, iar salvatorii îi îndeamnă pe oameni să nu iasă din case, decât dacă este vorba despre o urgenţă. 

În contextul situaţiei excepţionale declarate în urma ninsorilor abundente, Prim-ministrul a solicitat implicarea Forţelor Armatei Naţionale în vederea lichidării consecinţelor intemperiei abătute peste țara noastră. Totodată, Premierul a cerut ca activitatea Celulei de criză creată de autorităţi să continue în următoarele zile 

Prim-ministrul a îndemnat populaţia să se abţină de la deplasări cu ocazia Paștelui Blajinilor, având în vedere faptul că meteorologii anunță în continuare vreme rea.  Totodată, Pavel Filip a dispus ca școlile, grădinițele și spitalele să fie conectate la căldură, precum şi să fie întreprinse măsurile pentru reconectarea localităților la energie electrică. 

Un alt subiect pus în discuţie de către Premier a vizat măsurile care trebuie întreprinse pentru sprijinirea producătorilor agricoli: „Avem nevoie de o evaluare cât mai precisă a pagubelor, ceea ce înseamnă o bună organizare în plan local pentru stabilirea daunelor. În baza acestor evaluări vom putea lua și măsurile prin care să compensăm o parte din pierderile suferite de producătorii agricoli”, a spus Pavel Filip.

În acelaşi timp, Prim-ministrul a cerut Ministerului Mediului împreună cu autoritățile publice locale să monitorizeze nivelul apelor din râuri și bazinele acvatice și să ia măsurile care se impun pentru a preveni eventualele ieșiri din albii ale apelor.  

Autoritățile și instituțiile responsabile de gestionarea situației îndeamnă oamenii să rămână în case pe parcursul zilei de azi, întrucât vremea de afară poate crea dificultăți majore de deplasare. Totodată, salvatorii solicită cetățenilor să-şi mențină calmul și să țină cont de mesajele transmise de autorități.

560 de localități fără curent electric.
  
Cea mai complicată situație este în raioanele de centru și sud ale țării, precum Criuleni, Strășeni, Orhei, Ialoveni, Cimișlia, Leova, Hâncești, Cantemir, Căuşeni, Ștefan Vodă ș.a. de asemenea, în suburbia municipiului Chişinău.

 

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu