COD GALBEN de poluare a aerului în Chişinău şi Bălţi. Dioxidul de azot depăşeşte de două ori limitele normale

Oraşele Chişinăul şi Bălţi se află sub cod galben de poluare a aerului. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic, concentraţia de dioxid de azot în atmosferă depăşeşte de două ori norma admisibilă. 

Codul Galben este valabil pentru 20 şi 21 septembrie.

"Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat în municipiile Chişinău şi Bălţi pe 19 septembrie şi dimineaţa pe 20 septembrie s-a atestat un nivel sporit al poluării aerului cu dioxid de azot. Norma medie zilnică sanitară a fost depăşită de 2,2-2,3 ori.

Concentraţiile maxime au constituit de la 1,1 pîna la 2,0 concentraţii maxime admisibile.

Pentru următoarele zile se prognozează majorarea nivelului poluării aerului atmosferic ca urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile dispersiei noxelor din aer" - se arată în comunicatul Serviciului Hidrometeorologic.

În aceste condiţii, cetăţenii sunt îndemnaţi să reducă la maxim durata aflării în zonele industriale. De asemenea, copiilor, gravidelor şi persoanelor în vârstă li se recomandă plimbările pe jos în zonele verzi.

Persoanelor cu maladii ale sistemului cardio-vascular şi ale tractului respirator li se recomandă să reducă sarcinile fizice.

Pentru prevenirea creşterii concentraţiei periculoase a poluanţilor în aer, agenţii economici sunt obligaţi de să întreprindă măsuri pentru reducerea pe termen scurt a emisiilor nocive, cu circa 15-20%,conform planurilor elaborate.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu