COCOSTÂRCII au revenit pe meleagurile noastre. Lângă lacul din Bulboaca au poposit vreo 20 de cocori

Primii cocostârci au sosit pe meleagurile noastre. Mai multe stoluri au fost zărite în unele localități din centru țării.

Potrivit specialiştilor, temperaturile de afară nu prezintă un pericol pentru aceste păsări, care pot rezista chiar şi până la -10 C, atât timp cât găsesc suficientă mâncare.

Cam 20 de cocori au poposit și pe o câmpie de lângă lacul din satul Bulboaca, raionul Anenii Noi. De câteva zile, localnicii admiră păsările revenite la vechile cuiburi.

”Cândva veneau mai mulți. Acum vin mai puţini, pentru că a rămas foarte puţin peşte acolo. Doar pește mic. Ei vin când se încălzește afară. Au sosit acum o săptămână sau două...”

”Iaca pe Bîc la noi sunt. Chiar și ieri am văzut, azi nu, nu am dovedit.”

În Moldova sunt două specii de cocori: barza albă și cea neagră.

Potrivit specialiştilor de la Institutul de Zoologie, în ultimii doi ani, tot mai mulţi cocostârci aleg să vină în ţara noastră, iar zilele trecute, au fost văzuţi şi doi cocori negri, o specie rară înscrisă în Cartea Roşie.

”Ele se mai opresc în anumite bălți și locuri umede, unde își găsesc hrana pentru a-și suplini forțele. În ultima vreme se observă o sinantropizare, să-i spunem așa, un proces de apropiere și a barzei negre către localități, către oameni”, a spus ornitologul Anatol Savin.

Ornitologii au numărat aproximativ 400 de cuiburi de cocostârci în localităţile din ţară.

Potrivit lor, în afară de berze, au venit și alte specii de păsări: porumbelul sălbatic, dar şi raţele sălbatice.

Lasă un comentariu