Coaliția de Guvernare a stabilit prioritățile de activitate pentru ultima sesiune parlamentară

Coaliția de Guvernare, întrunită astăzi în ședință în format lărgit la sediul Partidului Democrat din Moldova, a stabilit prioritățile de activitate pentru perioada următoare.

Președintele Parlamentului și vicepreședintele PDM, Andrian Candu, a declarat în cadrul briefingului de presă ce a urmat după ședință că discuțiile s-au axat pe proiectele prioritare care vor fi promovate în următoarea sesiune parlamentară, dar și pe conlucrarea Parlamentului cu Guvernului în acest sens.

”Având timp că suntem limitați în timp, intenția noastră este să venim cu proiecte importante, cum este noua lege a salarizării, aprobarea celor trei bugete pentru anul 2019, pregătirea unei legi privind comerțul interior, adoptarea Codului Audiovizualului”, a punctat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a precizat că varianta inițială a Legii salarizării urmează să fie prezentată de către Guvern în adresa Coaliției de Guvernare în cel mult o săptămână.

”La ora actuală, este un decalaj mare de salarii, inclusiv pe profesii. Pentru a reduce acest decalaj, trebuie să fie găsită o formulă care să asigure creșteri salariale mai mari pentru categoriile cu salarii mici, cum sunt de exemplu educatorii în grădinițe sau profesorii. La fel, legea va stabili modalitatea de creștere pe viitor a salariilor, ținând cont de rata inflației sau de alți indicatori economici”, a argumentat Candu.

La fel, la ședința Coaliției s-a convenit să fie votată în maxim două săptămâni Legea privind comerțul interior, care va veni cu o protecție suplimentară pentru producătorii autohtoni.

Andrian Candu a mai spus că în timpul apropiat vor avea loc audieri pe subiectul recuperării banilor devalizați din cele 3 bănci. Reprezentantul Partidului Popular European din Moldova în cadrul coaliției, vicepreședintele Parlamentului, Valeriu Ghilețchi, a subliniat că se așteaptă o sesiune animată, cu multe subiecte pe agendă, iar pentru a fi realizate toate obiectivele propuse s-a convenit convocarea sistematică a ședinței Coaliției.

Totodată, Valeriu Ghilețchi a adăugat că, în ședința de azi, s-a pus în discuție un subiect intens discutat la moment în societate – vaccinarea copiilor.

„Am convenit cu Guvernul să găsim o soluție de compromis: copiii să se întoarcă la școală, dar între timp totuși să ducă discuții cu părinții, cu medicii de familie și copiii să fie vaccinați”, a afirmat reprezentantul PPEM.

În altă ordine de idei, vicepreședintele Parlamentului a declarat că subiectul privind modificarea Constituției pentru includerea sintagmei “integrare europeană” este în continuare pe agenda Coaliției de Guvernare.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu