CNOS s-a pronunţat în privinţa olimpicilor, depistați pozitiv la testul anti-dopping. Ce spune Nicolae Juravschi

Embed:

Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv sare în apărarea medaliaţilor cu bronz de la Olimpiada londoneză, Anatolie Cîrîcu şi Cristina Iovu.

Oficialii CNOS consideră că retragerea medaliilor este o pedeapsă suficientă pentru cei care au fost depistaţi pozitiv la Jocurile Olimpice din 2012, iar banii oferiţi din partea statului nu ar trebui să fie returnați

"Nu ştiu cât este de corect şi cât de vinovaţi sunt aceşti sportivi. Nu sunt atât de categoric, dar nu văd care ar fi mecanismele", a declarat preşedintele CNOS, Nicolae Juravschi.

Şi unii preşedinţi de federaţii naționale din țară consideră că sportivii nu ar trebui să restituie banii oferiţi drept premii financiare pentru performanţele obținute la Londra.

"Nici nu trebuie să ridicăm întrebarea referitor la restuirea banilor. Ei ne-au adus nouă mândrie şi fericire. Patru ani în urmă nu au fost depistaţi pozitiv, iar acum s-au schimbat multe şi rezultatul testului e altul. Asta e altă întrebare", a spus preşedintele FM de Lupte, Victor Peicov.

În replică, oficialii Ministerul Tineretului şi Sportului susţin că astfel de măsuri drastice sunt necesare pentru a preveni pe viitor dopajul atleților moldoveni.


"Nu putem vorbi despre o concurenţă loială atunci când cineva foloseşte preparate şi obţine medalii, iar cineva care nu foloseşte așa ceva nici nu poate obţine rezultatele dorite. Noi suntem pentru aceea că cine a încălcat legea să fie tras la răspundere", a precizat viceministrul Tineretului şi Sportului, Ivan Florean.

Ministerul Tineretului şi Sportului a demarat o anchetă imediat după ce CIO a decis ca Iovu şi Cîrîcu să fie deposedaţi de medalii. Atunci, ministrul Victor Zubcu a declarat că va începe procedura de indentificare a unui mecansim pentru restiuirea banilor oferiţi sportivilor drept premiu din partea statului.

Cristina Iovu și Anatol Cîrîcu au primit, în 2012, din partea Guvernului câte 80.000 de euro. O sumă similară le-a revenit și antrenorilor celor doi halterofili.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu