CNN:Transnistria ar putea fi alipită Rusiei foarte uşor, fără intervenţii militare

Dacă Moscova ar hotărî să accepte solicitarea Tiraspolului de alipire a Transnistriei la Federația Rusă, nu ar fi nevoie de invazia militară. Soldații ruși deja sunt în regiune, iar populația nu s-ar împotrivi. La această concluzie a ajuns jurnalistul CNN, într-un reportaj realizat despre regiunea transnistreană.

Regiunea transnistreană face parte din cercul "conflictelor înghețate" ale Rusiei - o dispută politico-teritorială nesoluționată – pe care Moscova ar putea-o reaprinde în orice moment pentru a încerca să-și extindă influența în regiune.

Regiunea mai trăiește cu simbolurile comuniste de gen "secera și ciocanul" și monumentul lui Lenin. "Pe timpurile Uniunii Sovietice era bine. Am vrut să fim cu Rusia, și vrem să fim cu Rusia", spune o bătrână din piața de vechituri.

"Toată lumea este pentru ca militarii ruși să vină aici. Dacă soldații ruși ar veni toată lumea ar striga "Ura"!" spune locuitoarea regiunii, Nadejda Haritonovna.

"Dacă rușii ar veni, nu ar fi o tragedie. Armata rusă este deja aici", spune un student pe nume Serghei. Odată ce va absolvi facultatea, el împreună cu iubita sa intenționează să meargă în Rusia pentru a găsi acolo un loc de muncă bine plătit. Potrivit lor, locuri de muncă bune sunt greu de găsit în Transnistria.

Autoritățile transnistrene în permanență solicită alipirea regiunii la Federația Rusă, iar populația de aici se gândește la pensii mai mari și energie ieftină. Dacă Moscova ar hotărî să accepte solicitările Tiraspolului, nu va fi nevoie de invazia despre care avertizează șefii NATO.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu