CNA: Fundaţia Liceului "Mircea Eliade" din capitală a colectat bani ILEGAL

Embed:

Colectarea banilor la Liceul "Mircea Eliade" a fost ilegală. Anunţul a fost făcut astăzi de vicedirectorul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA) Cristina Ţărnă. În cadrul investigaţiilor efectuate de oamenii legii a fost identificată persoana care a multiplicat avizul de colectare a banilor şi l-a distribuit profesorilor pentru a fi transmis elevilor.

În urma audierii contabilului fundaţiei, s-a constatat că în cinci zile au fost colectaţi 74.570 de lei. Astfel, 41 de părinţi au achitat sume între 260 de lei şi chiar 5.000 de lei în contul Fundaţiei. Totodată, contabilul a informat ofiţerii CNA că banii nu au fost utilizaţi şi că nu cunoaşte pentru ce anume au fost colectaţi. 

Mai mult, CNA a constatat nereguli şi în procesul de înregistrare a fundaţiei la Ministerul Justiţiei. Totodată, a fost încălcat ordinul Ministerului Educaţiei care interzice colectarea banilor în şcoli.

"Legislaţia prevede anumite restricţii. Fondatorii nu pot beneficia de banii colectaţi. În cazul dat printre fondatori sunt membri ai corpului didactic. Legea interzice expres acest lucru. Aceşti fondatori nu realizează sutuaţia juridică delicată în care s-au pomenit", spune vicedirectorul Centrului Naţional Anticorupţie Cristina Ţărnă.

CNA precizează că sunt necesare modificări la legislaţie pentru a putea combate asemenea ilegalităţi.

"Noi credem că trebuie să fie examinată posibilitatea de a impune  sancţiuni pentru persoanele care atrag copiii să achite bani. Ar tebui sa fie definite normele etice dintre profesori şi elevi, relaţia părinţilor cu instituţia de învăţământ", a declarat vicedirectorul Centrului Naţional Anticorupţie Cristina Ţărnă.

Totodată, vicedirectorul CNA susţine că părinţii se tem să colaboreze cu CNA şi să ofere mai multe detalii, deoarece copiii ar putea fi marginalizaţi de profesori sau colegi.

Întregul pachetul de documente acumulat în cadrul anchetei a fost expediat Procuraturii Buiucani.

Potrivit CNA, în anul 2012 sumele de bani acumulate de la părinţii elevilor încadraţi în instituţiile de învăţământ primar şi secundar general au constituit peste 1,7 miliarde de lei, dublâd bugetul public alocat în aceleaşi scopuri. Practic, la fiecare leu alocat de stat, părinţii au contribuit cu încă un leu.

Directorul liceului Mircea Eliade a refuzat să comenteze declaraţiile oficialilor de la CNA. El a declarat doar că după izbucnirea scandalului, toţi părinţii elevilor au fost convocaţi într-o şedinţă.

"Atunci când a apărut această situaţie, primul lucru care l-am efectuat a fost organizarea unei şedinţe a părinţilor", a declarat directorul liceului "Mircea Eliade", Grigore Vasilache.

Publika.md aminteşte că elevii Liceului "Mircea Eliade" din capitală trebuie să achite o taxă anuală de peste 3.000 de lei. O asemenea decizie a fost luată de Consiliul fundaţiei instituţiei, iar anunţul a fost distribuit elevilor de diriginţii claselor. Ministerul Educaţiei a demarat o anchetă pe acest caz.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu