CNA DESPRE MORATORIU ÎN CONSTRUCŢII: Se încalcă principiul autonomiei locale

Embed:

Iniţiativa deputatului PAS, Vladimir Bolea, de a institui un moratoriu în construcţii este o ingerinţă în activitatea autorităţilor municipale. Este concluzia raportului Centrului Naţional Anticorupţie, care a analizat proiectul de lege.

Specialiştii CNA mai constată că autorul proiectului nu a ţinut cont de principiul autonomiei locale, care este stipulat în Constituţia Republicii Moldova.

Raportul Centrului Naţional Anticorupţie vizează articolele 1 şi 2 din proiectul propus de Bolea. Acestea prevăd că până la aprobarea noului plan urbanistic al municipiului Chişinău, se interzice autorităţilor locale să facă modificări la planul actual.

Totuşi, în cazul în care există pericol pentru viaţa şi sănătatea oamenilor sau pentru mediu, autorităţile municipale pot să modifice planul urbanistic, însă doar cu avizul Guvernului.

Specialiştii de la Centrul Naţional Anticorupţie cred că prin aceste prevederi, se instituie o atribuţie excesivă Parlamentului, contrară statutului său, de a aproba o lege prin care sunt aplicate unele interdicţii autorităţilor publice locale ale municipiului Chişinău.

Autorul proiectului, deputatul Vladimir Bolea, nu a fost de găsit la telefon pentru a oferi o reacţie la concluziile Centrului Naţional Anticorupţie. Proiectul de lege prevede că nu vor putea fi construite clădiri la o distanţă mai mică decât înălţimea blocului situat în vecinătate.

Restricţiile vizează atât viitoarele proiecte de construcţii cât şi pe cele aflate în construcţie. Anterior, CNA a mai elaborat două rapoarte, în care a constat că moratoriul în construcţii poate afecta drepturile persoanelor la locuinţă, muncă şi investiţii.

De asemenea şi Guvernul, care a dat aviz pozitiv, a venit cu unele recomandări şi modificări. Una dintre ele este ca proiectele aflate în derulare să continue doar cu acordul coproprietarilor terenului sau imobilului învecinat.

Totodată, Executivul a recomandat ca autorii textului moratoriului să stabilească o perioadă concretă pentru aprobarea acestuia. Documentul va fi dezbătut de comisiile de specialitate ale parlamentului, care ar urma să decidă dacă îl propun spre aprobare în legislativ.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu