Clienţii băncilor pot face închisoare, dacă nu returnează creditele mai mari de 10.000 de lei

Embed:

Legislativul a făcut un cadou bancherilor de ziua lor. Parlamentul a votat vineri modificarea legislaţiei, în așa mod, încât cei care obţin credite prezentând acte false vor merge la închisoare, iar băncile vor fi primele la executarea gajului companiilor falite.

Astfel, aceștia ar putea face între doi şi şase ani de puşcărie dacă prezintă informaţii false,  spre exemplu:  declară venituri mai mari pentru a obţine un credit în condiţii mai avantajoase.

Mai mult, sancţiunile penale pot fi aplicate pentru creditele mai mari de 10 mii de lei, şi nu de 50 de mii cum era până acum. Potrivit băncilor comerciale, până la 20 la sută din creditele acordate de bănci se încadrează în această sumă şi nu sunt garantate prin gaj.

Totodată, Parlamentul a permis băncilor să execute separat de alţi creditori gajul unor companii care au intrat în faliment. Cu alte cuvinte datoria la bancă este prima executată.

O cerinţă în acest sens a fost înaintată şi de Fondul Monetar Internaţional. Potrivit lui Dumitru Ursu,  preşedintele Asociaţiei Băncilor, modificările vor permite relansarea creditării în a doua jumătate a acestui an.

loading...

Lasă un comentariu