Claus Neukirch, noul şef al Misiunii OSCE în Moldova şi mediator OSCE în procesul de reglementare transnistreană

Președinția italiană a OSCE l-a numit pe Claus Neukirch, din Germania, în calitate de şef al Misiunii OSCE în Moldova. El va fi și în calitate de mediator OSCE în procesul de reglementare transnistreană.

Neukirch îl succede pe Michael Scanlan, care și-a încheiat mandatul de şef al Misiunii OSCE în Moldova în august.

"Sunt bucuros să-mi asum această funcție importantă în această perioadă de progres fără precedent în procesul de reglementare transnistreană. Aștept cu nerăbdare să lucrez împreună cu toți participanții la formatul 5+2 pentru a susține în continuare dinamica orientată spre rezultat a procesului de negociere, în conformitate cu mandatul Misiunii", a menţionat Neukirch.

Anterior, Neukirch a activat în calitate de şef al Oficiului Consiliului Europei în Albania, consilier politic superior al Președinției OSCE din partea Germaniei, Director adjunct al Centrului de Prevenire a Conflictelor al OSCE, precum și în calitate de Șef adjunct al Misiunii OSCE în Moldova. El are peste 20 de ani de experiență profesională în regiunea OSCE și deține titlul academic de doctor în științe politice.

Mandatul de bază al Misiunii OSCE în Moldova este de a contribui la atingerea unei reglementări politice durabile și cuprinzătoare a conflictului transnistrean în baza integrității teritoriale și suveranității Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru Transnistria în cadrul Moldovei.

Mandatul Misiunii OSCE în Moldova este aprobat și reînnoit în fiecare an de către toate cele 57 de state participante ale OSCE, inclusiv Republica Moldova.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu