Clădiri prăbușite, sute de persoane rănite și dispărute. Ce s-a întâmplat în centrul Bucureştiului (VIDEO)

Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat, a prezentat, sâmbătă, scenariul și obiectivele exercițiului "Seism 2018", cel mai amplu desfășurat în România în ultimii 20 de ani, care pleacă de la premisa că un cutremur cu magnitudine 7,5 pe Richter s-a produs în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 140 de kilometri și a durat 57 de secunde. Unda seismică s-a propagat pe direcția sud-vest și nord-est, astfel că cel mai mult este afectată capitala București.

"Astăzi la ora 8:37 am declanşat exerciţiul naţional Seism, pe baza unei concepţii aprobate de doamna ministru, dar care este completată şi cu exerciţul Modex, care este un exerciţiu european care se combină cu exerciţiul nostru, acest lucru o să îl vedeţi pe parcurs, în cinci zile, cum evoluează", a spus secretarul de stat în MAI, scrie digi24.ro.

"Avem centrul municipiului București cel mai impactat, cel mai afectat, clădiri cu risc seismic 1, în zona centrală a Capitalei - Universitate, Centrul Vechi - sunt prăbușire 12 clădiri, conforma scenariului, până acum, iar răniți și persoane afectate - o estimare de aproximativ 200 de persoane, dar se va actualiza când încep operațiunile de căutare.

În zona 2, între bulevardul Ștefan cel Mare și Calea Dorobanți sunt prăbușite parțial sau total patru imobile de locuit și este avariat un corp al Spitalulului „Colentina”, cu 50 de persioane internate: 150 de răniți și aproximativ 350 de persoane dispărute.

În zona 3, strada Boteanu-Șoseaua Colentina, avem un imobil prăbușit și 80 de persoane surprinse.

Zona 4 - Calea Victoriei-Dorobanți-Dacia-Magheru - sunt prăbușite două blocuri.

Conform scenariului, în momentul declanșării, la ora 08:37, este un moment în care populația nu era în case, o zi de lucru normală sau de recuperare, mulți erau plecați de acasă. 

Mai sunt efecte în alte județe, pe care le vom vedea după restabilire, iar la conferinșa de după ce finalizăm Comitetul de urgență, revenim cu informații”, a detaliat Raed Arafat.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat că în exercițiu sunt implicate toate autoritățile, ministerele, Guvernul, Președinția, pentru că acest exercițiu se dorește să fie jucat cât mai aproape de realitate. "Vrem  să verificăm anumite componente, fără să creăm situații de șoc", a spus Arafat.

Populaţia nu trebuie să se panicheze din cauza exerciţiului naţional "Seism 2018" declanşat sâmbătă, în jurul orei 09:00, şi care are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, a afirmat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

"Nu avem informaţii când apare un cutremur. Rugămintea (...) către populaţie este ca nimeni să nu se panicheze că noi facem exerciţiile acestea (...) Avem informaţia pe care toţi o ştim, cândva poate să apară ceva, iar Bucureştiul este o zonă care este supusă riscului seismic. Deci faptul că facem exerciţii trebuie să fie un lucru îmbucurător (...) Vreau să îi asigur pe toţi că faptul că facem un exerciţiu nu înseamnă că mâine va fi un cutremur", a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă, sâmbătă, la sediul MAI.

El a precizat că acest exerciţiu are şi o componentă internaţională.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu