Cireşi cultivaţi după tehnici americane. Afacerea de succes a unui fermier din Criuleni

Embed:

Livadă inedită de cireşi în Moldova.

Un agricultor din Criuleni a implementat un sistem inspirat din tehnicile americane, care asigură o roadă de cinci ori mai mare. La începutul lunii iunie, fermierul va culege primele cireşe. Fructele vor ajunge în special pe rafturile magazinelor din Uniunea Europeană.

Mihai Cojocaru practică agricultura de câteva decenii. Cu trei ani în urmă, fermierul a plantat o livadă de cireşi de patru hectare, după o tehnologie americană, care poate fi numită "livadă fără scară".

"Livada este concepută ca o livadă pietonală, lucrările se fac fără scară. În felul acesta noi avem lemn tânăr, cu frunze multe, care ne permit să căpătăm cireşe de calitate superioară", a spus agricultorul.

Sistemul de cultivare intensiv oferă o mulţime de beneficii.

"Dacă o livadă obişnuită oferă o roadă de trei, maxim cinci tone la hectar, aici roada este de 15, 20, chiar şi 25 de tone la hectar, în funcţie de soi. Livada este dotată şi cu un sistem performant de irigare şi anti îngheţ. Datorită tehnologiilor aduse din Israel, floarea de cireş rezistă chiar şi la temperaturi de minus şase grade. Toata livada se acoperă cu un fel de "tuman de apă", apa are zero grade. Adică, chiar dacă îngheaţă frunza, îngheaţă floarea, sub gheaţă este zero grade. Şi florile rezistă", a spus fermierul. 

Pentru fiecare hectar, agricultorul a investit câte 40 de mii de euro. Agenția Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internațională i-a oferit un grant, care acoperă 48 la sută din cheltuielile pe care le-a făcut pentru cultivarea unui hectar.

La începutul lunii iunie, Mihai Cojocaru planifică să culeagă prima roadă. 

Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, recolta medie a cireșului în perioada ultimilor 3 ani a fost de circa 3,24 mii tone pe hectar, iar media exportului în perioada anilor 2014 - 2016, a constituit circa 1 287 tone, în valoare de peste 500 de mii de dolari. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu