Circulaţia rutieră pe podul peste Nistru din satul Gura Bâcului va fi reluată din 20 noiembrie (FOTO)

Embed:

Podul peste Nistru din satul Gura Bâcului va fi redeschis pentru traficul rutier, după o pauză de 25 de ani. Circulaţia rutieră va fi reluată din 20 noiembrie.

Un protocol în acest sens a fost semnat astăzi de vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan, şi reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitali Ignatiev. Cei doi s-au întâlnit la sediul Misiunii OSCE din Chişinău.

În cadrul întrevederii, negociatorii au precizat că redeschiderea podului va avea un impact economic pozitiv asupra zonei.

"Am reuşit să ajungem la un numitor comun cu privire la deschiderea acestui pod în interesul populaţiei, în interesul agenţilor economici, ceea ce va scurta din distanţa de transport şi de mişcare până la oraşul Odesa, inclusiv cu investiţiile străine, sperăm că acest coridor european să devină unul atractiv", a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Gheorghe Bălan. 

"Condiţia este ca acest pod să nu fie utilizat în scopuri militare. Ne bucură faptul că această decizie a fost aprobată şi apreciem poziţia pozitivă a Chişinăului de a include această condiţie în protocol. Este un element important de colaborare", a spus reprezentantul politic al Tiraspolului, Vitalii Ignatiev. 

Podul dintre satele Gura Bâcului şi Bâcioc a fost aruncat în aer în timpul Războiului de la Nistru din 1992. Deşi a fost reparat la începutul anilor 2000, traficul rutier nu a mai putut fi reluat.

Maşinile nu au circulat pe podul care leagă localităţile Bâcioc şi Gura-Bâcului din 1992, din timpul conflictului armat. Astfel, localnicii de pe ambele maluri au fost nevoiţi să înconjoare zeci de kilometri pentru a ajunge la destinaţie.

Vestea i-a bucurat în special pe locuitorii satelor Gura-Bâcului şi Bâcioc.

"Primprejur cheltuim mult timp, iar dacă o să se deschidă podul, o să ne fie mai uşor, cu mult mai uşor."

"Redeschiderea podului era foarte necesară. Desigur că o să ne fie mult mai uşor."

Oamenii care muncesc în cealaltă parte a Nistrului spun că după ce va fi redeschis podul, vor ajunge mult mai repede la serviciu.

"Acum este foarte greu, pentru că mergem mulţi kilometri pe jos până ajungem la serviciu."

"Multă lume munceşte la Varniţa şi trebuie să înconjoare tot oraşul."

"Noi începem lucrul la ora 8:00. Ieşim din casă cu o oră mai devreme ca să ajungem la timp la serviciu."

Săptămâna viitoare, un grup de experţi se va deplasa la faţa locului pentru a examina starea tehnică a podului.

Totodată, reprezentanţii Chişinăului şi ai Tiraspolului au declarat că sunt dispuşi să participe la o nouă rundă de negocieri în formatul "5+2", după ce va fi formată ordinea de zi a şedinţei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu