Circa 80 la sută din cântarele de la pieţele din Capitală sunt neconforme. Inspectorii APC au verificat cântarele din Piaţa Centrală

Embed:

Aproape 80 la sută din cântarele din pieţele din ţară, verificate de inspectorii Agenţiei pentru Protecţia Consumatorului, sunt neconforme.

Mulţi comercianţi spun că nu cunosc legislaţia şi cântăresc marfa cu ce apucă. În Piaţa Centrală din Chişinău, de exemplu, inspectorii au găsit mai multe cântare fără certificate metrologice.

"Al cui e cântarul? - E al meu. - Respectiv trebuie să aveţi buletine de verificare. - El are toate, dar eu n-o să le port cu mine"

"Trebuie să aveţi un certificat de verificare metrologică. - Nu ştiu dacă trebuie să am."

Unii comercianţi, la vederea controlorilor, au lăsat marfa în piaţă şi au fugit.

"Cântarul acesta, care este pus spre comercializare se consideră de uz casnic şi el nu trebuie să fie utilizat" a spus Natalia Tabanschi, inspector APC. 

Atunci când în comerţ este folosit un cântar neautorizat, principalii păgubiţi sunt cumpărătorii. Dar se întâmplă şi pe dos, atunci când şi comercianţii cad în propria minciună. Această vânzătoare a improvizat un cântar dintr-o cadă de aluminiu.

"Dar dvs scoateţi tara. - Doamnă, dvs aveţi încredere că s-a scos tara din preţ? Da şi poate să fie să nu scoată?"

După ce a cumpărat 4, 7 kilograme de varză, femeia a mers la un cântar de control. Mare i-a fost mirarea să afle că marfa cântăreşte mai mult.

"În cazul respectiv dvs aţi plătit 4,7 kg, cântarul de control vă arată 6,60 kg"

"Nu mi s-a întâmplat niciodată să-mi dea mai mult."

Chiar dacă sunt conştienţi de faptul că ar putea fi înşelaţi la cântar, cumpărătorii mizează în continuare pe onestitatea vânzătorilor.

"Cred că nu mă minte, dacă vinde cu un cântar electronic, sper că nu minte. "

"Când cumperi mult poate se simte, dar la un kilogram, cinci, zece bani nu mai contează."

"Discuţiile acestea sunt duse, doar sunt oameni care nu vor să înţeleagă că trebuie, totuşi, să aibă certificatul metrologic la cântar. Noi înţelegem şi vom încerca să facem faţă", a menţionat Mihai Stelea, adminsitratorul pieţei. 

" Amenzile le suportă până la urmă administraţia.Poate faceţi o strategie şi mergeţi pe la fiecare", a declarat  Adrian Buduc, şef direcţie metrologie, APC. 

Din iunie şi până în prezent, inspectorii au verificat aproape 1900 de cântare în peste 50 de pieţe agroalimentare din ţară. Potrivit lor, doar 716 aparate de măsurat erau conforme.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu