Circa 760 de milioane de monede şi peste 250 de milioane de bancnote de lei, în circulaţie în Moldova

Embed:

Aproape 760 de milioane de monede şi peste 250 de milioane de bancnote de lei sunt în circulaţie, în Moldova. Potrivit datelor Băncii Naţionale, la începutul acestui an, suma totală a leilor de pe piaţă era de aproape 19 miliarde. 

Dintre monedele aflate în circulaţie, cele mai puţine sunt cu valoarea de 50 de bani. Unui moldovean îi revin aproape 13 astfel de piese. Cele mai răspândite sunt monedele de 10 bani – aproape 65 pe cap de locuitor. Din datele BNM rezultă că unui moldovean îi revin şi aproape 20 de monede de un ban, deşi acestea rar mai pot fi întâlnite. Un alt detaliu curios - cei aproape 69 de milioane de bănuţi de unu cântăresc împreună peste 46 de tone. Valoarea totală a monedelor aflate în circulaţie este de aproape 110 milioane de lei. În cazul leilor de hârtie, cele mai răspândite sunt bancnotele de 200 de lei. Unui om îi revin nu mai puţin de 14.

Cele mai rare sunt bancnotele de 1000, 500 şi 20 de lei. În portofele moldovenilor, dar şi în bănci sunt, în prezent, bancnote care valorează peste 18,8 miliarde de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu