Circa 70% din instituţiile publice şi clădirile de menire socială din ţară nu au rampe de acces. Oamenii acuză autorităţile de neglijenţă

Embed:

Aproximativ 70 la sută din instituţiile publice şi clădirile de menire socială din ţară nu au rampe de acces. Sunt datele oferite de reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, care afirmă că s-a ajuns în această situaţie din cauza nerespectării legislaţiei.

Doar şase din cele 35 de blocuri şi instituţii publice din oraşul Stăuceni au rampe de acces. Iar specialiştii spun că numai 4 dintre acestea sunt proiectate conform normelor. Primarul are însă o explicaţie şi promite că în timpul apropiat problema se va rezolva.

"Atragem o atenţie deosebită celor care sunt ţintuiţi de cărucicor ca să nu aibă ei nevoie să vină prin instituţii publice. Ce se referă, medicamente, produse alimentare, sunt asistenţi sociali care duc la domiciliu", a declarat primarul oraşului Stăuceni, Valentin Sâtnic.

Oamenii de rând acuză autorităţile locale de neglijenţă şi spun că rampele sunt necesare.

"Trebuie să fie, poate să fie aşa că şi nou putem să fim în locul acestor bolnavi. E de competenţa primăriei, oamenii doar plătesc".

"Pentru că persoanele cu dizabilităţi au nevoie şi chiar oamenii care îi ajută tot trebuie să le fie mai uşor că ei nu sunt copii mici ca să-i duci în braţe".

Reprezentanţii Ministerului Construcţiilor susţin că autorităţile publice locale sunt responsabile de respectarea normelor în domeniu.  "Cea mai mare lacună este lipsa de control din partea autorităţilor publice locale la recepţia finală a construcţiei. Inspecţia de stat în constucţii va verifica modalitatea eliberării certificatelor de urbanism, elaborării documentaţiei de proiect şi recepţia construcţiilor", a menţionat şeful Direcţiei Arhitectură Ministerul Construcţiilor, Serghei Munteanu.

Potrivit studiului elaborat de Ministerul Construcţiilor, din cele peste cinci mii de instituţii publice din ţară, aproximativ 3.400 nu au rampe de acces.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu