Circa 60 de milioane de lei din Fondul Ecologic, nevalorificaţi. Ministerul Agriculturii a prezentat soluţii pentru depăşirea problemei

Embed:
Aproape 60 de milioane de lei au rămas nevalorificate din Fondul Ecologic, anul trecut, din cauza mai multor probleme la implementarea proiectelor, inclusiv restanţe la achitarea contribuţiei din partea autorităţilor locale şi neconcordanţe în schiţele tehnice. Constatările au fost făcute de conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Regionale şi au fost prezentate la şedinţa Comisia Economie a Parlamentului.

"Din cele 348 de proiecte, aflate la acel moment în implementarea, circă 185 de proiecte au putut fi continuate fără careva probleme. Neutilizate au fost 59,836 de milioane de lei. O parte din bani nu au putut fi transferaţi din simplu motiv că nu este capacitate de asigurarea contribuţiei", a declarat Dorin Andros, secretat de stat al Ministerului Agriculturii.

Deputaţii din cadrul Comisiei Economiei au cerut ca sursele din Fondul Ecologic să fie repartizate mai eficient.

"Aţi acceptat nişte proiecte care nu aveau asigurarea financiară, aţi făcut nişte promisiuni, neavând îndeplinire. Să-mi transmiteţi descifrarea la partea de venituri, cât a fost planificat şi cât a fost executat", a menţionat Zinaida Greceanîi, deputat PSRM.

"Conceptul de administrare a Fondului Ecologic, aşa după cum este la momentul actual, este unul defectuos. Aceleaşi practici: avem proiecte de trei milioane şi la şedinţe se dă câte 200-300 de mii de lei la implementarea", a specificat Ştefan creangă, deputat al Grupului Popular European.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au prezentat mai multe soluţii pentru depăşirea acestei probleme.

"Una din ele este constituirea unei noi agenţii în rezultatul reformei autorităţilor publice centrale, trebuie să delimităm competenţele de elaborare de politici de cea de implementarea proiectelor, de valorificarea surselor financiare şi nu în ultimul rând, un lucru foarte important, să avem o monitorizare ex-post", a subliniat Dorin Andros,  secretat de stat al Ministerului Agriculturii.

În 2017, în Fondul Ecologic Naţional au fost alocate 272 de milioane de lei.
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu