Circa 400 de ofițeri de stat major din țările NATO vor ajunge în România. Ce a mai obținut România la summit-ul NATO

Astăzi, la Bruxelles a avut loc summit-ul NATO, unde a fost prezent și președintele României, Klaus Iohannis. În cadrul acestuia s-au luat mai mai multe decizii, transmite digi24.ro.

Președinte și-a expus părerea pozitivă referitor la summit, accentuând faptul că a fost unul foarte interesant, cu concluzii foarte bune pentru ei și cu o sesiune neplanificată foarte intensă. Acesta mai specifică că încă din 2016, guvernul român a încercat să consolideze flancul estic, astfel România a obținut o îmbunătățire a statutului brigăzii multinaționale și un centru de comandă operațional, unde vor fi circa 400 de ofițeri de stat major din țările NATO.

Un alt subiect discutat la summit a fost dedicat Mării Negre. Sesiunea dată a fost organizată la inițiativa României cu invitați din Georgia și Ucraina, în demersul de a pune regiunea Mării Negre pe harta NATO.

La reuniunea de la Bruxelles s-a discutat și despre împărțirea cheltuielilor, astfel s-a renunțat la bilaterale, iar unii aliați s-au angajat să-și crească cheltuielile pentru apărare.

”Am avut azi o sesiune extraordinară. S-a pus la modul foarte apăsat în discuție ceea ce numim noi burden sharing, împărțirea cheltuielilor”, a spus președintele României, Klaus Iohannis.

O altă decizie importantă reflectă securitatea în Afganistan. S-a decis creșterea numărului de personal de la 700 și ceva de oameni la peste 950 anul viitor.

”Este o creștere însemnată în România, dar credem că NATO nu este doar despre a primi securitate, ci și despre a da securitate”, a mai spus președintele.

Prezența românilor în Afganistan este în baza art. 5 și e prima dată când s-a invocat art. 5, după 11 septembrie, iar președintele se declară mândru.

”Am înțeles care e rolul nostru, soldații sunt apreciați în Afganistan și sunt mândru de ei”, a spus acesta.

În concluzie, Klaus Iohannis a declarat că NATO este puternică și vor merge împreună, dar țările membre trebuie să-și crească puțin cheltuielile pentru apărare.

 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu