Circa 28 milioane de lei, obţinuţi ilegal din jocuri de noroc online. Cum erau încasaţi banii de la moldoveni. Învinuiţii, pe banca acuzaţilor

Cauza penală de învinuire a unei societăți comerciale și a administratorului acesteia, care, împreună cu alte persoane, au realizat o schemă de practicare ilegală a activității de întreprinzător prin intermediul sistemelor de comunicaţii electronice, spălarea banilor în proporții deosebit de mari și evaziune fiscală, utilizând un sistem de plăți electronice, a fost expediată în judecată.

Potrivit procurorilor, în 2014, în vederea camuflării acțiunilor ilegale de practicare a jocurilor de noroc (pariuri) prin intermediul sistemelor de comunicaţii electronice, persoana juridică înregistrată într-o zonă off-shore, a încheiat un contract de prestări servicii cu o societate comercială din Republica Moldova.

În calitate de beneficiar al acestui contract, persoana juridică nerezidentă a Republicii Moldova, în perioada ianuarie 2014 - februarie 2017, organizând și desfășurând jocuri de noroc de tip pariuri sportive, practicate în regim on-line pe site-uri create în acest scop, a încasat ilegal bani de la cetățenii ţării noastre, prin intermediul conturilor deschise în sistemul de plăți electronice, deși aceste activități constituie monopol de stat.

Făptuitorii au obținut un profit de circa 28 milioane de lei. Originea ilicită a veniturilor obținute în lei moldovenești era deghizată prin convertirea în euro și dolari SUA, ulterior transferați în instituțiile bancare din Germania și Liechtenstein.

Totodată, în cadrul urmăririi penale, în vederea asigurării recuperării prejudiciului și confiscării bunurilor obținute prin infracțiune, de către procurorii PCCOCS au fost puse sub sechestru mijloace financiare în sumă de circa 8 milioane de lei, bunuri imobile și mobile care aparțin învinuiților, inclusiv 4 autoturisme de lux și cote părți din apartamente și loturi de teren. 

Dacă vinovăția inculpaților va fi demonstrată în procesul de judecată, aceștia riscă până la 10 ani de închisoare și amendă de până la 16.000 unități convenționale, iar persoana juridică riscă lichidarea.

Pe aceeaşi temă