Circa 250 de km de cale ferată ar putea intra în reparaţii din această toamnă. Care vor fi acestea

Embed:

Transportarea mărfurilor cu trenul prin sudul ţării va deveni mai rapidă şi mai puţin costisitoare. Şapte companii străine sunt gata să investească în renovarea liniei de cale ferată Chişinău - Tighina - Basarabeasca - Giurgiuleşti.

Reabilitarea celor 250 de kilometri va dura trei ani, iar Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare și Banca Europeană de Investiții ne-au oferit deja 55 de milioane de euro pentru acest proiect. Reprezentanţii firmelor interesate să investească în lucrări au mers într-o călătorie cu trenul.

Specialiştii recunosc faptul că trenurile circulă cam greu, iar uneori le trebuie şi zece ore pentru a ajunge din Capitală în cel mai sudic punct al ţării.

"E loc de mai bine tot timpul. Cumva vedem că totuşi viteza nu este cea care este abordată în părţile europene. În România se proiectează o viteză de 140 de km pe oră", a spus Marius Macovei, reprezentant companie românească. 

După renovare, timpul ar putea fi redus în jumătate, inclusiv datorită înlocuirii traverselor de lemn de sub şine, care mai există încă pe o porţiune de 100 de kilometri.

"Tehnica şi cale ferată este veche. Trenurile ar trebui să meargă cu viteza de 100 de kilometri pe oră, însă acum mergem cu 25 - 40 km/h."

"A fost ales pentru reabilitare segmentul acesta de cale ferată deoarece aproximativ 60 de procente din tot volumul se transportă pe acest segment de cale ferată", a menţionat Sergiu Tomşa, vicedirector CFM.

Reprezentantul unei companii din Rusia spune că are experienţa necesară pentru a face faţă lucrărilor.

"Avem multe unităţi de tehnică necesare pentru lucrări şi care sunt în stare să îndeplinească aceste lucrări", a spus Maksim Bareabin, reprezentant companie rusă.

Va depune dosarul la concurs şi o companie din România.

"Dorim cumva să ne extindem, Republica Moldova este vecină cu România am avea cumva know-how în toate resursele necesare să abordăm şi proiectul acesta", a mai spus Marius Macovei, reprezentant companie românească. 

Compania care va efectua lucrările va fi selectată în această toamnă.

"Astăzi în inspecţie avem 7 companii internaţionale din România, Kazahstan, Federaţia Rusă care îşi manifestă interesul de a efectua lucrării de proiectare a infrastructurii feroviare din Republica Moldova", a declarat Serghei Bucătaru, secretar de stat al Ministerului Economiei.

Pe acest tronson de cale ferată sunt 17 staţii dintre care 11 vor fi renovate, iar 6 vor fi închise. În total, în ţară sunt 1200 de kilometri de cale ferată.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu