Ciocoi nu intenţionează să-şi dea demisia, aşa cum o cer combatanții: "Suntem într-o ţară democratică şi au tot dreptul să-şi exprime opinia"

Embed:

Blamat de veteranii conflictului armat de la Nistru, ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi, spune că nu intenţionează să-şi dea demisia, aşa cum o cer combatanții. Totodată, ministrul nu recunoaşte că a gafat atunci când a spus că armata Federaţiei Ruse a oprit vărsările de sânge în 1992.

"Suntem într-o ţară democratică şi au tot dreptul să-şi exprime opinia, să-şi vocifereze doleanţele. Să vă amintesc ce a spus Churchill când era într-o polemică cu cineva şi spune "nu sunt de acord cu argumentele dumneavoastră, dar sunt gata să-mi dau viaţa pentru dreptul dumneavoastră de a vă expune liber", a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi.

Aureliu Ciocoi a fost rugat să explice şi declaraţia sa prin care a lăsat să se înţeleagă că vinovat de izbucnirea conflictului armat de la Nistru s-ar face şi mişcarea politică Frontul Popular, fondată în 1989. Ciocoi s-a referit la o rezoluţie a mişcări politice adoptată în cadrul Congresului II al formaţiunii. Totuşi, ministrul nu a putut justifica legătura dintre conflictul de la Nistru şi documentul la care face referire. 

- Aţi făcut legătura dintre rezoluţia congresului al doilea cu războiul de la Nistru...
- Este reacţia mea când stăteam acasă la mama, luam prânzul şi îl auzeam la postul de radio, în direct se citea decizia finală a congresului II al Frontului Popular, a menţionat ministrul Afacerilor Externe, Aureliu Ciocoi.

Aureliu Ciocoi a intrat în gura presei în ultimele zile după ce, în cadrul unei conferințe de presă, a declarat că Rusia a oprit conflictul armat de la Nistru, dar nu a comis un act de agresiune împotriva Moldovei. Ministrul de Externe a fost criticat dur atât de analiști, cât și de veteranii războiului din 1992. 

Istoricul Anatol Țăranu a declarat ulterior că, de fapt, în spatele declarațiilor lui Ciocoi s-ar afla președintele Igor Dodon, care provoacă un conflict intern care riscă să scindeze și mai mult societatea. Țăranu îi dă șefului statului calificativul de "președinte de război", pentru că are misiunea de a menține mereu aprins acest focar de conflict. Ministrul de Externe este apărat de premierul Ion Chicu şi preşedintele Igor Dodon. Potrivit lor, declaraţiile ministrului au fost interpretate greşit. 

Sâmbătă, câteva sute de veterani au protestat în faţa Ministerului de Externe şi au cerut demisia lui Aureliu Ciocoi. Mai mult, veteranii au spus că îl vor da în judecată pentru defăimare.

CITEŞTE ŞI: Veteranii de război spun că-l vor da în judecată pe ministrul de Externe, Aureliu Ciocoi

PUBLIKA.MD AMINTEŞTE: Declaraţia scandaloasă a ministrului de Externe cu privire la conflictul armat de pe Nistru din 1992

loading...

Lasă un comentariu