Ciocan: Reforma administraţiei publice centrale va aduce salarii mai mari, iar Executivul va fi unul tehnocrat

Embed:

Reforma administrației publice centrale va duce la remunerarea mai eficientă a funcționarilor publici, iar Executivul va deveni unul tehnocrat. Declarația a fost făcută de directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, invitatul emisiunii Fabrika de aseară.

Acesta mai spune că prin eliminarea funcțiilor de viceminiștri și înlocuirea lor cu secretari de stat, Guvernul nu va mai fi politizat.

"Ministrul și aparatul său de lucru, deci cabinetul ministrului rămân funcții politice. Tot ce vine în ierarhia ministerială devin funcționari publici. Funcționarii publici în principiu nu trebuie și nu vor servi pe viitor partidelor ori coloraturii politice. Un funcționar public trebuie să servească statul și societatea", a spus directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan. 

Iurie Ciocan a declarat că funcționarii vor fi motivați cu salarii mai mari, iar instituția ministerială va deveni mai eficientă.

"Ne dorim cu toții să avem un Guvern mai mic, cu un număr de funcționari publici mai mic, dar mai bine plătiți, mai bine pregătiți și apți să facă față oricărei sarcini guvernamentale care va fi pusă în fața acestora. Având un număr mai mic de funcționari publici, dar având același fond de salarizare, noi în primul rând vom putea majora salariile", a declarat Iurie Ciocan.  

Potrivit lui Ciocan, reforma autorităților publice este absolut necesară, mai ales că în țara noastră sunt primării care nu-și pot acoperi cheltuiele.

"Pentru Republica Moldova o administrație publică locală cu 900 de primării este o catastrofă. Noi avem primari aleși cu 80 de voturi. Primari aleși cu 160 de voturi. Doar două primării din cele 898 astăzi câștigă bani suficienți doar pentru mentenanță. Doar zece primării din 898 câștigă bani suficienți pentru a-și acoperi cheltuielile salariale", a mai spus Ciocan.

Noua Lege cu privire la Guvern a fost aprobată ieri la ședința Cabinetului de Miniștri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu