Cinematografele de artă cer organizatorilor Berlinale să nu mai includă filme produse pentru Netflix în competiţie

Proprietarii cinematografelor de artă din Europa cer organizatorilor Festivalului de Film de la Berlin să nu mai includă pelicule produse exclusiv pentru platformele online, precum Netflix, în competiţia oficială, relatează The Hollywood Reporter.

Confederaţia internaţională a cinematografelor de artă (CICAE) a criticat decizia organizatorilor Festivalului de Film de la Berlin de a include în competiţie pelicula "Elisa and Marcela", de Isabel Coixet, produsă de Netflix pentru a fi difuzată exclusiv online.

Protestul a fost iniţiat de proprietarii de săli din Franţa şi Italia (distribuitorii italieni au considerat o sfidare faptul că, la Festivalul de la Veneţia 2018, trofeul Leul de Aur pentru cel mai bun film a ajuns la filmul lui Alfonso Cuaron „Roma", susţinut de Netflix şi a luat forma unei scrisori adresate directorului festivalului berlinez, Dieter Kosslick, şi ministrului Culturii din Germania, Monika Grutters.

Reprezentanţii cinematografelor de artă din reţeaua europeană spun că un festival care primeşte fonduri publice ar trebui să includă în competiţie numai pelicule care vor fi lansate în sălile de cinema.

"Cum modelul de afaceri al Netflix se bazează pe prezentarea filmelor şi serialelor exclusiv pe platforma proprie, Netflix pune în pericol structura cinematografică, gândită ca loc al culturii şi al diversităţii culturale de pe piaţa filmului", susţine confederaţia.

CICAE susţine că filmele Netflix ar trebui excluse din selecţie, altfel existând riscul ca un eveniment dedicat cinematografiei să îşi vadă reputaţia ştirbită. „Ori Berlinale este un festival de film şi arată numai producţii destinate cinematografului, ori nu mai este un festival de film şi se transformă într-unul pentru platforme şi televiziune", a declarat Detlef Rossmann, preşedintele confederaţiei.

Cea de-a 69-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin a început pe 7 februarie şi se încheie duminică.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu