CINE SUNT PROPRIETARII principalelor grupuri media din Moldova. FOTO DOCUMENT

Embed:

Mai mulţi radiodifuzori din Republica Moldova riscă să fie sancţionaţi de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului pentru că nu au prezentat declaraţiile cu proprietarii instituţiilor media. Pe de altă parte, mai multe instituţii media şi-au anunţat oficial proprietarii.  

Printre instituţiile care nu au prezentat informaţia despre proprietari sunt şi posturile de televiziune şi de radio Vocea Basarabiei. Anterior, unul dintre cofondatori, Valeriu Saharneanu a declarat că acestea au fost preluate abuziv de către fostul premier, Vlad Filat.

"Au fost depuse în termen 88 de declarații, 39 posturi de radio și 49 de televiziune. Nu au fost depuse în termen 32 de declarații. Noi analizăm aceste declarații. Cei care nu au prezentat în termen vor fi scanționați", a declarat președintele CCA, Dinu Ciocan. 

Potrivit declaraţiei prezentate de către compania General Media Group Corp., din care fac parte posturile Publika TV, Prime TV, Canal 2 şi Canal 3, singurul acţionar este Vlad Plahotniuc.

 

 

ProTV Chişinău a prezentat o informaţie precum că proprietarul sunt un şir de companii off-shore înregistrate în străinătate. Astfel, potrivit preşedintelui CCA, Dinu Ciocan, postul de televiziune ProTV Chişinău, ar putea fi sancţionat pentru neprezentarea numelui beneficiarului companiei.

Proprietarul postului de televiziune Jurnal TV, potrivit declaraţiei depuse, este oligarhul Victor Ţopa, condamnat penal la 10 ani de închisoare pentru şantaj şi care a fugit peste hotare de la ispăşirea pedepsei. Tot el mai este învinuit, alături de Viorel Ţopa, că ar sta şi în spatele unei firme off-shore implicată într-un atac raider la o bancă din ţara noastră.

 

 

Iar postul TV7, la fel ca şi canalul TNT, sunt controlate integral de deputatul PLDM, Chiril Lucinschi, fost preşedinte al Comisiei parlamentare pentru mass-media. 

Şi postul Naţional 4 a prezentat la CCA declaraţia în care scrie că proprietarii postului sunt Alexandru Sârbu, care deţine 80 la sută din acţiuni, dar şi Andrei Borşevici şi Eugeniu Sârbu cu câte 10 la sută din acţiuni.

Potrivit noilor modificări la Codul audiovizualului, prevăzute de Legea privind transparenţa proprietăţilor mass-media, care a intrat în vigoare din 2 noiembrie, radiodifuzorii privaţi vor fi obligaţi să plaseze pe site-urile lor lista cu numele proprietarilor beneficiari, datele privind cota lor de participare la capitalul social, lista membrilor consiliului şi numele administratorului, numele realizatorilor, producătorilor de programe sau de emisiuni.

Totodată, radiodifuzorii privaţi vor fi obligaţi să publice descrierea structurii proprietăţii, organigrama şi capitalul radiodifuzorului, sursele de finanţare a serviciului de programe şi informaţii privind realizarea concepţiei serviciului de programe pentru anul de activitate precedent.

Anual, până la 1 mai, instituţiile media private vor prezenta Consiliului Coordonator al Audiovizualului un raport de activitate. Radiodifuzorii au avut la dispoziţie 10 zile, pentru a prezenta declaraţiile. Ulterior, CCA se va întruni în şedinţă şi va examina corectitudinea prezentării datelor. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu