Cine sunt candidaţii care pretind la funcţia de Procuror General

Embed:

Şapte persoane pretind la funcţia de procuror general. Şase din acestea au aplicat chiar în ultima zi la concursul anunţat luna trecută de Consiliul Superior al Procurorilor. 

Vezi lista candidaţilor care au depus cereri de participare la concursul pentru funcția de Procuror General:

1. Maxim Gropa - procuror în Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Până la reformarea PG, Gropa a activat în Secţia exercitare a urmăririi penale în cauze de criminalitate organizată şi excepţionale, fiind numit în funcţie în 2013. Anterior, acesta a gestionat "dosarul Makena", în care 15 actuali sau foşti angajaţi ai Departamentului Instituţiilor Pentenciare au fost puşi sub învinuire pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu şi amestecul în înfăptuirea justiţiei şi în urmărirea penală. 

2. Anatolie Istrate – avocatul lui Gheorghe Petic, ex-procuror.  

3. Vsevolod Ivanov a fost numit în 2016 în funcția de procuror în Procuratura municipiului Chișinău, oficiul Rîșcani. Anterior, a activat şi ca procuror în Procuratura Anticorupție. 

4. Roman Eremciuc - Procuror, adjunct al Procurorului-șef al Procuraturii municipiului Chișinău, șef al Oficiului Centru.

5. Igor Popa a îndeplinit funcția de adjunct al procurorului general din 9 martie 2017. Acesta a acces în funcția respectivă din cea de procuror-șef al Procuraturii municipiului Chșinău.

Popa face carieră în sistem din 1999, când a fost numit anchetator în Procuratura sectorului Râşcani, municipiul Chişinău. Ulterior, acesta a avansat până la funcțiile de procuror pentru misiuni speciale din cadrul PG, procuror al sectorului Râşcani și procuror-interimar al municipiului Chișinău.

În 2016, Igor Popa a candidat la fotoliul de procuror general, concursul a fost însă câștigat de Eduard Harunjen.

6. Ruslan Popov este Procuror-șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a Procuraturii Generale;

7. Eduard Bulat activează în organele procuraturii din 1994. Și-a început cariera la Ciuleni, iar în 1997 a fost transferat la Chișinău. A activat la Procuratura mun. Chișinău, Procuratura Anticorupție, iar din 2008 și până în 2017 a fost șeful Secției prevenire şi combatere trafic de ființe umane a PG. După reforma instituției, în 2017, Bulat a câștigat concursul și a fost numit procuror-şef al Secției politici, reforme şi management al proiectelor.

Potrivit Regulamentului, în termen de până la 20 de zile lucrătoare, Consiliul Superior al Procurorilor va anunța lista candidaților care au depus dosarele complete și îndeplinesc condiția de participare la concurs.

Ulterior, membrii CSP vor organiza cea de-a doua probă, interviul, după care vor desemna câştigătorul. În cele din urmă, Consiliul Superior al Procurorilor va propune şefului statului un nou procuror general, pe care acesta urmează să-l numească prin decret prezidenţial.

Funcția de şef al Procuraturii a devenit vacantă, după ce Eduard Harunjen și-a dat demisia. El şi-a motivat decizia prin presiunile fără precedent din partea unor politicieni, care au fost făcute asupra sa, dar şi asupra instituţia pe care a condus-o. La sfârșitul lunii iunie, Parlamentul l-a desemnat procuror general interimar pe Dumitru Robu. Candidatura sa a fost acceptată de către şeful statului, Igor Dodon.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu