Cine stă în spatele creşterii fulminante a banilor digitali

Cererea venită din China este citată tot mai des ca fiind motivul din spatele creşterii valorii Bitcoin la peste 400 de dolari. Ce înseamnă China pentru viitorul monedei digitale, ne spune Capital.ro.

"China are capacitatea de a ridica sau de a rupe Bitcoin şi acceptarea ei", a declarat Zennon Kapron, directorul firmei de consultanţă financiară şi cercetare Kapron Asia, în cadrul conferinţei Bitcoin 2013 Singapore.

Bitcoin a continuat să atingă noi maxime după ce la 1 octombrie, s-a închis Silk Road – o piaţă neagră online pentru produse ilegale – unde se foloseau adesea Bitcoin pentru achiziţionarea produselor. Iar analiştii consideră că motivul creşterii popularităţii monedei digitale este China, a doua cea mai mare economie a lumii.

"Sunt două lucruri care afectează Bitcoin în China", a menţionat Linke Yang, co-fondatorul şi vicepreşedintele BTC China – cea mai mare casă de schimb de Bitcoini din lume, după volum. "Unul este că există o mulţime de «mineri» în China", spune Yang, referindu-se la cei care participă în procesul de creare a monedei şi care câştigă Bitcoini pentru efortul lor. "Al doilea este că, în mod tradiţional, persoanele cu venituri mari şi investitorii se îndreaptă mai întâi spre piaţa imobiliară, ca să investească şi ulterior spre bursă, dar din moment ce piaţa imobiliară este limitată şi controlată, iar acţiunile poate nu au rezultatele cele mai bune, această tendinţă se schimbă", mai spune Yang. "După ce am avut materialul cu Bitcoin în martie la televiziunea centrală din China, oamenii de aici au început să ştie despre Bitcoin şi să investească în această monedă".

Kyle Drake, fondatorul CoinPunk, o platformă care permite înmagazinarea Bitcoinilor rezultaţi în urma minării, este şi el de aceeaşi părere: "Investitorii încep să opteze pentru investiţii alternative cum ar fi Bitcoin, pe fondul temerilor că investiţiile tradiţionale, precum piaţa imobiliară, devin tot mai riscante".

Potrivit lui Drake, cererea din China este în mare măsură condusă de investiţii. Totuşi, el notează că, în prezent, nu există prea multe mijloace de valorificare a Bitcoinilor în China. Persoanele cu venituri mari mai folosesc Bitcoin ca o modalitate de a scoate bani din China, spune Kapron. Chiar dacă asemenea persoane au adesea metode de a evita normele ce limitează cetăţenii să scoată mai mult de 50.000 de dolari pe an din China, Kapron remarcă faptul că Bitcoin a devenit o alternativă populară datorită tranzacţiilor rapide şi discrete.

În contextul în care Comitetul Senatului American pentru Securitate Naţională şi Afaceri Guvernamentale are programată o discuţie despre moneda virtuală la o şedinţă de săptămâna viitoare, posibilitatea apariţiei unor reglementări atârnă peste piaţa Bitcoin.

Economistul Rezervei Federale din Chicago, Francois Velde, scria săptămâna trecută că "dacă Bitcoin devine acceptată pe scară largă, este puţin probabil să rămână în afara intervenţiei guvernului, chiar şi numai pentru că guvernarea codului Bitcoin şi a reţelei este opacă şi vulnerabilă".

Cu toate acestea, autorităţile chineze nu au luat încă nicio poziţie faţă de Bitcoin, un contrast puternic faţă de reglementările stricte pe care ţara le are la capitolul investiţii.

Continuarea articolului pe Capital.ro.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu