Cine îl va apăra pe ministrul Apărării?

Embed:
Ministrul Apărării ar trebui să explice declarațiile care au dus la iniţiativa de demitere a sa depusă în Parlament. Este părerea şefului statului, după ce ieri, deputații blocului ACUM au depus o moțiune simplă împotriva ministrului Gaiciuc. Afirmația care a scandalizat opoziția a fost făcută în 2016 și se referă la așa-zisa vitejie a forțelor paramilitare din Donbassul separatist, pe care actualul ministru al Apărării le-a dat drept exemplu forțelor noastre armate.

VICTOR GAICIUC: "Toţi mă întreabă de ce trebuie Moldovei armata, că noi n-o să biruim niciodată, dar eu aduc un simplu exemplu – Donbasul. În Donbas militari sunt în jur de 10 mii, practic, ca şi Armata Naţională a Moldovei. În armata ucraineană sunt 168 de mii. Dacă ostaşul crede în comandantul său, îşi iubeşte patria, el atunci şi cu un armament nu aşa de sofisticat ca la inamic, însă el va câştiga."

Preşedintele Igor Dodon e convins că afirmațiile lui Gaiciuc au fost interpretate eronat.

IGOR DODON, preşedinte: "În calitate de comandant suprem al Forţelor Armate consider că domnul Gaiciuc este un patriot al statului nostru, este un profesionist. Este o interpretare eronată a declaraţiilor dumnealui şi probabil dumnealui va veni cu unele detalii."

De cealaltă parte, premierul Ion Chicu a refuzat să comenteze cazul.

ION CHICU, prim-ministru: "Eu cred că foarte bine a spus domnul preşedinte şi totul e clar. Ştiţi ce sărbătoare este în sală acum? "

Victor Gaiciuc a elogiat separatiştii din estul Ucrainei în cadrul unui discurs susţinut în 2016 în timpul unei conferințe la Academia de Științe a Moldovei. În 14 noiembrie 2019, el a devenit ministru al Apărării în guvernul Chicu. Moţiunea de cenzură depusă de deputaţii din Blocul "ACUM" va fi dezbătută în plenul Parlamentului în cel mult două săptămâni, după ce va fi discutată în Biroul Permanent.
loading...

Lasă un comentariu