Cine este VINOVATUL în atentatele din Sri Lanka. A murit în unul dintre cele NOUĂ atacuri

Pentru mai mulţi ani, comunitatea de Musulmani din Sri Lanka a emis avertizări constante privind un cleric care arăta tendinţe extremiste, însă autorităţile n-au acţionat.

Este vorba despre Mohamed Zaharan Hashim, care a jucat un rol cheie în unul dintre cele mai grave atacuri din istoria ţării sud-asiatice.

Hashim avea câteva mii de adepţi pe reţelele sociale înainte de atacul pe care l-a condus. El putea fi găsit pe platforme precum YouTube şi Facebook, unde posta, deseori, predici incendiare, pline de ură.

Într-un clip video, clericul a lansat ciritici dure la adresa persoanelor non-musulmane, arătând imagini editate cu el ţinând în mână steaguri în flăcări.

Hilmy Ahmed, vice-preşedintele Consiliului Musulman din Sri Lanka a declarat că a încercat să discute pentru prima dată cu autorităţile despre Hashim în urmă cu trei ani.

 

"Această persoană era un singuratic. A radicalizat copii în predicile sale despre Coran. Totuşi, nimeni n-a crezut că aceste persoane erau capabile să comită un asemenea atac. Avea în jur de 40 de ani şi făcea parte dintr-o familie de clasă mijlocie", a povestit Ahmed pentru gulfnews.com.

Liderul grupării a murit în cursul atacului asupra hotelului Shangri-La, unul din cele 6 hoteluri şi biserici vizate de atacatori, au transmis autorităţile.

Poliţia a comunicat pe Twitter că Mohamed Zahran Hashim, liderul grupării militante National Towheed Jamaat, cunoscut pentru discursul extremist pe reţelele de socializare, a murit în cursul unuia din cele nouă atacuri sinucigaşe. De asemenea, poliţia a precizat că l-a arestat pe adjunctul liderului grupării.

Reţeaua extrremistă Stat Islamic a revendicat atacurile teroriste din Sri Lanka, ce au vizat mai multe biserici şi hoteluri. Atentatul a fost revendicat printr-un anunţ postat pe site-ul agenţiei AMAQ, afiliată reţelei Stat Islamic, fără a prezenta iniţial dovezi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu