Cine este Tudor Ulianovschi, noul ministru propus la Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene

Cabinetul de Miniștri va avea șapte membri noi. Va apărea și o funcție nouă, cea de viceprim-ministru pentru Integrare Europeană. Liderul democraților, Vlad Plahotniuc a anunțat astăzi, după ședința Biroului politic al formațiunii, că s-a dorit un Guvern tehnocrat, astfel încât în noua echipă, doar premierul și un singur ministru sunt membri ai PDM.

Potrivit lui Vlad Plahotniuc, remanierea vizează mai bine de jumătate din portofoliile ministeriale, în total vor fi 7 membri noi ai Guvernului, din cei 13:

Pentru funcția de ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene a fost propus Tudor Ulianovschi.

Tudor Ulianovschi și-a început cariera diplomatică la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene în anul 2004, dupa studii efectuate în Statele Unite, în domeniul dreptului international.

Ulianovschi este diplomatul care a reușit să organizeze vizita la Casa Albă a fostului Prim-ministru Vlad Filat și a Delegației guvernamentale în ianuarie 2010, deținând  în aceea perioadă funcția de Consilier politic în cadrul Ambasadei Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, iar ulterior în calitatea sa de Șef al Direcției America, Asia și Orientul Mijlociu din cadrul MAEIE a contribuit substantial la realizarea vizitei la Chișinău a Vicepreședintelui American Joe Biden în anul 2011.

Noul Ministru de Externe are o vastă experienţă în relațiile bilaterale cu parteneri strategici pentru Republica Moldova, patronând timp de 9 ani dosarul bilateral cu Statele Unite, China, Japonia, Canada, precum și alte țări din Asia și Orientul Mijlociu.

A militat constant pentru eliminarea amendamentului Jackson-Vanick aplicat de către autoritățile americane în relațiile comercial-economice cu Republica Moldova. După ani grei de negociere, acest amendament a fost eliminat datorită eforturilor diplomației moldovenești pe parcursul mandatului prezidențial al lui Barack Obama.

Ulterior, Ulianovschi a fost desemnat de către Prim-ministrul, Iurie Leancă, în calitate de Însărcinat cu Afaceri la Doha. Datorită capacităților sale de bun negociator, Ulianovschi a reușit să obțină simpatia și sprijinul Guvernului Qatarez în vederea deschiderii primei misiuni diplomatice a țării noastre într-o țară arabă, obținând suportul autorităților qatareze pentru deschiderea Ambasadei noastre la Doha.

În ianuarie 2014, Viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman îl propune pe Tudor Ulianovschi la funcția de Viceministru al Afacerilor Externe responsabil pentru portofoliul bilateral și cel al diplomației economice.

Peste doi ani, urmare a propunerii Șefului diplomației moldovenești, Natalia Gherman, Președintele Republicii Moldova Nicolae Timofti, semnează decretul de numire a lui Tudor Ulianovschi în funcția de Ambasador Extraodinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Elveția și Liechtenstein, prin cumul fiind desemnat Reprezentant Permanent al țării noastre pe lângă Oficiul ONU de la Geneva.

În calitatea sa de Reprezentant Permanent pe lângă Oficiul ONU, Ulianovschi a reușit în doar 2 ani să dețină 4 Președinții în cadrul organizațiilor internationale cu sediul la Geneva, fiind ales de către cele 193 de state membre ONU în calitate de Președinte al Consiliului pentru Comerț și Dezvoltare al UNCTAD-lui, Președinte al Comitetului pentru eradicarea barierelor comerciale din cadrul UNECE, Vicepreședinte al Adunării Generale al Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale și Președinte al Comitetului privind Balanța de plăți din cadrul OMC. Aceste funcții reprezentative în cadrul organismelor internationale constituie o premieră pentru diplomația noastră, imaginea Republicii Moldova fiind fortificată pe arena internationala într-o periodă destul de importantă pentru țara noastră.

Adept al promovării candidaturilor țării noastre în diverse organisme internationale, datorită experienței în domeniul multilateral, promotor activ al diplomației economice și cunoscător al specificului relațiilor bilaterale cu statele lumii, dinamic și carismatic, Ambasadorul Tudor Ulianovschi poate oferi un nou imbold și o nouă imagine diplomației Republicii Moldova peste hotarele țării, consolidând spiritul de echipă la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.

Este căsătorit și are un copil.      

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu