Cine este Kyriakos Mitsotakis, viitorul premier al Greciei

Kyriakos Mitsotakis va fi viitorul premier al Greciei în locul lui Alexis Tsipras după ce partidul său a câștigat alegerile generale din Grecia duminică, scrie libertatea.ro. 

Kyriakos Mitsotakis este exponentul unui curent modernizator al conservatorismului grec și a promis eliberarea ţării sale de ceea ce el consideră ca fiind idei învechite de stânga şi transformarea statului elen, cu o politică de impozite joase, într-un paradis al mediului antreprenorial. Kyriakos Mitsotakis, exponentul unei dinastii politice Kyriakos Mitsotakis, în vârstă de 51 de ani, face parte dintr-o dinastie politică din Grecia. El este rudă de a patra generaţie cu Eleftherios Venizelos, care a participat activ la lupta pentru independenţă împotriva Imperiului otoman şi a fost premier în şapte rânduri. Tatăl său, Konstantinos Mitsotakis, a jucat un rol important în viaţa politică elenă timp de aproape 30 de ani, fiind prim-ministru între 1990 şi 1993. Sora sa mai mare, Dora Bakoyanni, a fost prima femeie aleasă primar al Atenei şi fost ministru al Culturii sau al Afacerilor Externe. Nepotul său, Kostas Bakoyannis, este noul edil al capitalei Greciei. 

Kyriakos Mitsotakis a urmat American College of Athens, la fel ca mulţi dintre oamenii politici şi de afaceri greci, şi şi-a continuat studiile în Statele Unite, la Universitatea Harvard (sociologie) şi la Stanford (Master în procesul de unificare europeană) şi Harvard (MBA). Înainte de a intra în politică a lucrat la firma de consultanţă McKinsey (1995-1997) iar, la întoarcerea în Grecia, în sectorul bancar până în 2003. Cariera sa politică a început în 2004 şi a înregistrat încă de la început un succes: a fost candidatul Noii Democraţii cel mai votat la nivel de circumscripţie.

A ocupat pentru prima dată un portofoliu ministerial, cel al Reformei Administrative, în guvernul lui Antonis Samaras (2013-2015). În urmă cu trei ani şi jumătate el a devenit cel mai tânăr lider al formaţiunii conservatoare Noua Democraţie. De atunci, el a crescut foarte mult în preferințele populației iar în ultimele 40 de zile și-a condus partidul la victorii zdrobitoare asupra formațiunii de stânga Syriza a premierului Alexis Tsipras, care a guvernat ţara din ianuarie 2015. 

Promisiunile din campanie Mitsotakis și-a creat o imagine de lider „care va moderniza ţara” şi care o va face competitivă pentru secolul al XXI-lea astfel că a pus în centrul programului său politic companiile şi clasa medie, aceasta din urmă fiind cea mai afectată de creşterea presiunii fiscale în ultimii ani. În campania electorală, viitorul prim-ministru a promis că, printre principalele măsuri, se vor regăsi scăderea impozitelor şi reducerea cheltuielilor publice printr-o mai mare cooperare a statului cu sectorul privat, precum şi reducerea numărului de funcţionari. El s-a arătat un susținător a unui sistem educațional care să se adapteze la necesităţile pieţei muncii, a unei mai puternice colaborări între companii şi universităţile publice şi a transformat într-o temă principală crearea de universităţi private, interzisă de Constituţie. 

De asemenea, a promis aplicarea unei politici de mână de fier împotriva criminalităţii și că va abroga imediat toate reformele guvernului anterior din sistemul penitenciar care, în opinia sa, au avut ca unic efect creşterea insecurităţii cetăţenilor. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu