Cine este generalul care şi-a asumat vina pentru doborârea avionului ucrainean şi cum explică circumstanţele tragediei

După ce Ucraina şi Canada au cerut identificarea şi pedepsirea celor vinovaţi de doborârea avionului Boeing 767 al companiei aeriene Ukraine International Airlines (UIA), generalul Amir Ali Hajizadeh, şeful Forţei Aerospaţiale din cadrul Gardienilor Revoluţiei, corpul armat al regimului de la Teheran condus de ghidul suprem Ali Khamenei, a ieşit în faţă şi şi-a asumat responsabilitatea în producerea acestei tragedii.

"Îmi asum întreaga responsabilitate pentru această catastrofă şi voi accepta orice decizie va fi luată", a afirmat Amir Ali Hajizadeh, într-o înregistrare video postată pe site-ul televiziunii de stat şi preluată de presa internaţională, scrie adevarul.ro.

Potrivit lui Hajizadeh, avionul aparţinând UIA a fost luat în mod greşit drept rachetă de croazieră şi a fost doborât cu o rachetă cu rază scurtă.

El a susţinut că operatorul rachetei care a doborât aparatul de zbor a deschis focul fără să fi putut obţine confirmarea unui ordin de tragere din cauza unui bruiaj de telecomunicaţii. Operatorul respectiv a considerat avionul drept o rachetă de croazieră şi a avut 10 secunde la dispoziţie pentru a lua decizie.

"A lansat o rachetă cu rază scurtă de acţiune care a explodat în apropierea avionului. El putea decide dacă să tragă sau nu, dar a luat decizia proastă. O rachetă cu rază scurtă de acţiune a explodat în apropiere de avion. Astfel se explică faptul că acesta a putut continua să zboare", a mai spus generalul Ali Khamenei.

loading...

Lasă un comentariu