Cine este, de fapt, Cuvioasa Maica noastră Parascheva (Petka), apărătoarea Moldovei

Embed:

Cuvioasa Maica noastră Parascheva este cu adevărat mare şi vestită între femei. Cuvioasa Parascheva s-a născut într-un sat al Traciei, numit şi din vechime şi acum Epivata. Părinţii fericitei erau de neam bun şi măriţi, înavuţiţi cu multe averi, mai mult însă îi mărea şi îi îmbogăţea dreapta credinţă în Dumnezeu şi vrednicia de a se numi creştini. Aceştia dar, aducînd la lumină pe Cuvioasa, întâi au renăscut-o prin scăldătoarea cea dumnezeiască a Botezului, apoi, înaintînd pe cale, o învăţară toată îmbunătăţirea şi aşezarea cea după Dumnezeu.

Cuvioasei Parascheva îi sunt atribuite minuni și vindecări miraculoase. 

Sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva au fost duse din Epivata în cetatea Tîrnovei, capitală oarecînd a crailor bulgari; apoi s-au strămutat de aici la Belgrad, şi de acolo în oraşul Constantinopol.

Multe persoane se duc să se închine la moaștele Sfintei Parascheva, dar puține sunt cele care știu că sfânta are un veșmânt, sub cele realizate de croitori, care nu se schimbă niciodată și care are pe el inscripționat un blestem.

Mai exact, pe el este înscris blestemul domnitorului Vasile Lupu și al Mitropolitului Varlaam: „blestemat să fie cel care va împrăștia vreodată Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva”.
 
Sfintele moaște se află la Iași de peste 370 de ani, fiind aduse de domnitorul Vasile Lupu. Inițial, au fost așezate în Biserica Trei Ierarhi. În anul 1888 însă, după slujba de vecernie, un incendiu a mistuit lăcașul de cult, dar nu și moaștele. Atunci, ele au fost mutate în Catedrala Mitropolitană.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu