Cinci ONG-uri îi cer lui Donciu să demisioneze

Embed:

La doar câteva zile după ce a fost numit în funcţia de preşedinte al Comisiei Naţională de Integritate, societatea civilă îi cere lui Anatolie Donciu să demisioneze. Asta pentru că ar fi incompatibil cu postul pe care îl ocupă, întrucât a deţinut mai multe funcţii de înaltă răspundere.

Directorul CREDO, Sergiu Ostaf, a vorbit în numele a cinci organizaţii neguvernamentale, menţionând că procesul de numire a lui Anatolie Donciu în funcţia de preşedinte al CNI a avut loc cu multiple încălcări şi anume că subiectul numirii acestuia în funcţie nu a fost inclus pe agenda Comisiei Juridice a Parlamnetului, fapt ce contravine regulamentului Legislativului. O altă abatere ţine de încălcarea regulamentului CNI, care prevede că preşedintele acestei structuri nu trebuie să fi deţinut vreo înaltă funcţie de răspundere.

"Noi nu contestăm capacitatea şi aspectele profesionale ale domnului Anatolie Donciu. Avem un caz clasic de încălcare a legii. Dânsul a ocupat trei funcţii care-l fac incompatibil cu o nouă funcţie în Comisia Naţională de Integritate, în calitate de preşedinte", a precizat Sergiu Ostaf.

Potrivit reprezentanţilor societatăţii civile, Anatolie Donciu a fost anterior procuror, prim-viceprocuror al municipiului Chişinău, dar şi vicedirector al Centrului Anticorupţie.

Astfel, societatea civilă îi recomandă lui Donciu să renunţe la funcţia de preşedinte al CNI, iar Parlamentului sa iniţieze o nouă procedură. Ei o propun ca acest fotoliu să fie ocupat de Cristina Cojocaru, propusă de societatea civilă.

Anatolie Donciu respinge faptul că ar fi deţinut vreo funcţie la fostul Centru Anticorupţie şi spune că toate celelalte funcţii pe care le-a avut până acum nu sunt de înaltă răspundere.

"Eu nu am deţinut niciodată funcţia de vicedirector la Centrul Anticorupţiei. Iar ce se referă la funcţia de prim-viceprocuror a municipiului Chişinău, da am deţint-o din 1999 până în anul 2002, însă această funcţie nu este o funcţie de înaltă răspundere", a spus Anatolie Donciu.

Publika.md aminteşte că, săptămâna trecută, deputaţii l-au ales pe Anatolie Donciu în funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale pentru Integritate.


loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu