Cinci oficiali din Federaţia Rusă declaraţi PERSONA NON GRATA în Moldova

Embed:

Cinci diplomați din Federația Rusă au fost declaraţi persona non grata pe teritoriul Republicii Moldova. Informaţia a fost confirmată pentru PUBLIKA TV de purtătorul de cuvânt al MAEIE, Ana Samson. 

Deocamdată nu se cunoaşte numele acestora. 

Solicitaţi telefonic să vină cu o reacţie la decizia luată de autoritățile de la Chişinău, reprezentanţii ambasadei Rusiei au declarat că "ziua de muncă s-a închiat şi să revenim mâine".

Presa scrie că printre cei cinci oficiali declaraţi persona non grata este şi adjunctul ataşatului militar al Ambasadei Rusiei, Alexandr Grudin. Acesta ar fi implicat în dosarul fostului deputat Iurie Bolboceanu, arestat şi învinuit de spionaj în favoarea Rusiei. 

Preşedintele Igor Dodon a condamnat gestul de expulzare, printr-o postare pe o rețea de socializare.

De partea cealaltă ministrul adjunct de externe din Rusia, Grigory Karasin a declarat că Moscova califică acțiunile Chișinăului drept o provocare directă a unor forțe împotriva președintelui Dodon.

Şeful Comitetului pentru afaceri externe în cadrul Consiliului Federației, Konstantin Kosaceov susține că expulzarea diplomaților are ca scop subminarea progresului incipient în relațiile dintre Rusia și Moldova.

Iar Igor Morozov, parlamentar al Partidului "Rusia Unită", a declarat că Moscova va răspunde Ministerului de Externe de la Chişinău cu aceeaşi monedă.

PUBLIKA.MD aminteşte că la începutul lunii martie speakerul Andrian Candu și premierul Pavel Filip l-au convocat pe ambasadorul rus la Chișinău pentru a-i prezenta o notă de protest în legătură cu acțiunile abuzive din partea unor servicii speciale ruseşti la adresa demnitarilor moldoveni.  

Oficialii moldoveni au fost opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați și tratați în mod umilitor. Autorităţile de la Chişinău aşteaptă explicaţii.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu