Cinci medici de familie îşi vor deschide cabinete private. Ce spun oamenii de la sate

Embed:

Cinci medici de familie au primit permisiunea de a-şi deschide cabinete private, iar alţi 28 sunt în aşteptare. Dosarele lor vor fi examinate în baza noilor proceduri elaborate de CNAM. Medicii, care activează conform noilor reguli, spun că reforma medicinei primare este binevenită atât pentru pacienţi, cât şi pentru doctori. Printrei ei se numără şi Mihail Grăjdianu, care de mai bine de trei decenii activează în localitatea Olişcani din raionul Şoldăneşti.

Acum zece ani, Centrul de Sănătate din localitate a trecut la autogestionare, iar la începutul anului, împreună cu șotia sa şi alt medic, au decis să treacă la libera practică. Acum, noul Centru al Medicilor de Familie deserveşte 4800 de pacienţi din trei localități.

"Dacă anterior fondator era Consiliul Raional şi el ne ajuta pe noi cu întrebări de reparaţie, de dotare, acum noi suntem pe propria răspundere. Au apărut oportunităţi care o să ne dea voie să ne dezvoltăm şi noi mai departe profesional" susţine Mihail Grăjdianu, medic de familie.

Soţia sa speră că reforma implementată de Ministerul Sănătăţii va ţine tinerii specialişti în ţară.

"80% din volum le prestăm medicina primară, care este dotată, este bine finanţată, bine gândită. Catedrele noastre pregătesc foarte buni medici de familie chiar doctorii care vin la rezidenţiat, la practică la noi, sunt foarte bine pregătiţi şi ei sunt gata din start să-şi înceapă activitatea", susţine Liuba Grăjdianu, medic de familie.

Oamenii din sat speră că din banii oferiţi de stat pentru fiecare pacient, medicii vor putea procura echipamente necesare:

"Eu cred că va fi binevenit pentru pacienţi că o să vină la medic şi vor sta mai puţin în rând şi va fi binevenit pentru cei cu copil mic, care trebuie să stea în rând de dimineaţă până la amiază."

"Este o reformă benefică pentru cetăţeni pentru că nu vrem ca satele să moară, nu vrem să dispară Centrele de Sănătate din sate."

Procedura de obţinere a permisiunii pentru deschiderea cabinetelor private este destul de simplă, spun reprezentanţii CNAM.

"Fie cabinetul individual al medicului de familie, fie centrul medicilor de familie depune dosarul cu actele necesare, dosarul este depus la Compania Naţională de Asigurări în Medicină, după aceasta se verifică dacă acest dosar corespunde criteriilor de eligibilitate", spune Doina-Maria Rotaru, şef secţie achiziţionare serviciilor mediciale şi farmaceutice.

Potrivit programului, autorităţile locale oferă spaţiu, iar Compania Naţională de Asigurări în Medicină, buget. Lunar, pentru fiecare pacient îngrijit sunt daţi între 277 şi 479 de lei, în funcţie de vârstă. În cadrul liberei practici, specialiştii care vor merge să lucreze în sate vor primi cu 50 la sută mai mulţi bani.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, în ţară sunt aproximativ 200 de localităţi în care lipsesc medicii de familie şi un deficit de aproximativ 280 de specialişti.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu