Cinci lucruri pe care TREBUIE SĂ LE ȘTII despre virusul Zika

Răspândirea virusului Zika în diverse zone ale Americii a crescut gradul de îngrijorare la nivel internaţional din cauza conexiunii posibile cu un defect din naştere numit microcefalie, scrie gandul.info.

Pentru a oferi o imagine de ansamblu cu privire la gravitatea acestei situaţii, doi medici au publicat în Jurnalul Asociaţiei Medicale Canadiene o listă cu lucruri pe care oamenii ar trebui să le cunoască despre virus, care este răspândit de anumiţi tâmţari de tip Aedes, în special de special Aedes aegypti.

"Răspândirea virusului depinde în mare parte de populaţia de tânţari- ştim că Aedes aegypti se află în zone destul de mari din America", spune Dr. Derek MacFadden, unul dintre autorii articolului şi un medic de boli infecţioase la University Health Network din Toronto.

"Prin urmare, există un mare potenţial de răspândire a virusului, şi am văzut acest lucru prin numărul de ţări implicate", spune MacFadden.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că 3 sau 4 milioane de oameni la nivel mondial vor contracta virusul anul acesta.

Centrele pentru controlul şi prevenţia bolilor au avertizat femeile însărcinate cu privire la călătoriile în mai mult de 20 de ţări şi teritorii în care ţânţarii poartă virusul, inclusiv Brazilia, Mexic, Puerto Rico şi Insulele Virgine.

Acestea sunt cele cinci lucruri importante de ştiut despre virusul Zika, potrivit articolului medicilor:

Infecţiile cu virusul Zika nu cauzează simptome sau unele foarte uşoare în majoritatea cazurilor

Zika este o boală tropicală care este de obicei destul de uşoară. De fapt, doar 1 din 5 oameni care sunt infectaţi cu acest virus prezintă semne de infecţie. Oamenii care se îmbolnăvesc pot avea diverse simptome, inclusiv febră, iritaţii, dureri de muşchi şi articulaţii sau consjunctivită, care tind să scadă într-o săptămână.

Pe lângă posibila legătură cu microcefalia la sugari, infecţiile Zika au fost asociate şi unui risc crescut de boli neurologice la adulţi, cum ar fi sindromul Guillain-Barre, potrivit raportului. La persoanele cu sindromul Guillain-Barre, sistemul imunitar al organismului atacă părţi ale sistemului nervos. Simptomele pot include slăbiciune musculară, senzaţie de furnicături şi, în cazuri severe, chiar paralizie.

Virusul Zika este răspândit prin muşcături de ţânţari purtători de virus

Principala modalitate de răspândire a virusului este prin muşcăturile de ţânţari, în special cei de tipul Aedes aegypti. Aceştia, carese găsesc în regiunile tropicale şi subtropicale, reprezintă principalul motiv pentru care virusul s-a răspândit atât de repede.

Aceşti tânţari răspândesc şi viruşii dengue şi chikungunya. Ei se înmulţesc în containere cu apă şi în lacuri şi sunt activi în special între apus şi răsărit. Tânţarii devin purtători de virus în momentul în care muşcă un om infectat.

Oamenii care călătoresc în zonele afectate ar trebui să se ferească de înţepăturile de ţânţari

Deoarece unul dintre principalii factori de contractare a virusului este apropierea de aceşti ţânţari, oamenii care călătoresc sau locuiesc în astfel de zone ar trebui să poarte haine care să îi protejeze, precum bluze cu mâneci lungi sau pantaloni lungi. De asemenea, este recomandată folosirea subtanţe pentru îndepărtarea insectelor, precum şi plase pentru ţânţari.

Nu există tratament specific pentru virusul Zika

Cu toate că o analiză de sânge poate oferi diagnosticul, nu există tratament pentru această boală. Oamenii care se îmbolnăvesc pot să ia pastile precum acetaminofen pentru a reduce febra şi durerea asociate cu infecţia.

Infecţia cu virusul Zika ar putea afecta femeile însărcinate, ducând la malformaţii.

Este posibil să existe o legătură între virusul Zika şi nou-născuţii cu microcefalie – o afecţiune congenitală care rezultă în dezvoltare redusă a creierului şi un cap anormal de mic

http://www.gandul.info/sanatate/5-lucruri-de-stiut-despre-virusul-zika-15056086

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu